Левицата няма да завие назад

Левицата няма да завие назад | StandartNews.com

София. Опитите зад гърба на Сергей Станишев да се кадрува, бабува и плетат интриги от леви лидери ми се струват коварни, непочтени и, както показа практиката в последните 23 години - обречени.

Не е възможно левицата да бъде унизена, разбита, клонирана. Тя не е лидерско формирование, а партия с история, ценности и политически субект с перспективи и визия за развитието на страната. БСП устоя на натиска, показа градивност, изведе поуки от грешките, отърси се от заблудите, протегна ръка към младите, цялостно се преобрази, дори повече от очакваното. И това се случи бавно, последователно, дори на моменти мъчително. Но под ръководството на човек с европейски разбирания и академичен дух. Такъв е Станишев, който днес представлява и успешно ръководи голямото европейско политическо семейство, гласувало му доверие в социално бунтуваща се Европа. С убеденост и твърдост, лидерът на БСП съхрани и европеизира социалистическата партия. Направи я по-млада, по-енергична и градеше мостове. Затова и за мен в този изострен политически момент е необяснимо как трибуквени абревиатури търсят място на политическата сцена и с какви претенции ще редят листи, когато агентурни зависимости ги отдалечават драматично от днешния ден и безпощадно ги влачат към миналото. Псевдонимите на ДС не са присъда, но не могат да бъдат пример за подражание в 2014 г., както и атестация за утрешния ден, в който левицата ще има болезнена необходимост от единство, енергия, разширяване на влиянието, завоюване на нови позиции и отчетлив електорален растеж, обърната с лице към проблемите на хората, а не към миналото.

Потенциал има - при това огромен! Но дали ще се реализира волята да се следва пътят на отваряне към гражданското общество? Не е ли време за свеж полъх и даване на път за напълно непознати, млади и амбициозни лица, които да поставят на дневен ред проблемите на младежката безработица, доходите, професионалната реализация, екологичната защита, толерантността, модерното образование, достъпното здравеопазване, правата на човека и лицата в неравностойно социално положение, интеграцията на засегнати от бедност групи?

Безспорен факт е - левицата е длъжник на младите, но Станишев успя да скъси максимално дистанцията и покаже чуваемост, отзивчивост, зрялост, съпричастност, откровен диалог. Това са стъпките, които следва да се извървят - от А до Б и от Б до В. Другото е плитка демагогия - без покритие, будеща иронични усмивки, но и тревога, път за никъде, опит за реставрация, подарък за фалиралата десница и завъртане в омагьосан кръг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай