Събота,

Краят на политиката

От: Failed to load user -
6826
Краят на политиката
A
A
A

В тази страна свинщините се случват така бързо една след друга, че нямаш време да се разплачеш. Малки смърти, една след друга, със сухи очи. След 4 септември 2013 година политиката разбра, че е станала лека жена в перманентен цикъл. Сиреч ще смърди, но няма да ни свърши работа. Политиката, от която се вълнувахме, онази в душиците ни и желанията ни да влияем на събитията. Хиляди искащи да протестират видяха как техният човешки и граждански протест се пришива към Автобусите. Автобусната политика компрометира политиката въобще, автобусният протест смазва обикновения протест. Рядко си позволявам да критикувам Бойко Борисов, по-скоро ми е симпатичен в устрема си да желае властта, но този път той спъна нормалния процес на политика на площада. Навря му автобуси в спиците. Малко бяха, малко се сториха хората на площада на ГЕРБ и те решиха да подплатят протеста с автобуси. Това го правеха другите, защо да не го направим и ние?!

Много лошо решение

Това решение е краят на политиката. Аз не искам да викам "оставка!" с този, комуто е платено да вика "оставка!". Политиката, която един гражданин си мисли, че прави на площада, се превръща в полуплатена концепция, по-лоша от тази на агитките. Защото не е прав Сергей Станишев за агитките. Те имат идеали, чест и кръв носят със себе си. А на площада от утре навикът да пращаш и да плащаш - това ще накара гражданското общество да повърне. Как да се разграничим от тях? Как да разделим площада на платен протест и на естествен протест?
Протестът свърши. Не спорете. Защото идва още по-лошата новина - каквито са протестите - такива ще са и изборите. Уникалната концепция за платени избори, платени митинги, платени наблюдатели - това е българското ноу-хау по отношение на демокрацията. Опорочихме система, създадена преди Христос и работеща в почти всякакви условия. Това е, защото не разделихме властта от икономиката. И защото сме шуробаджанаци и партийни партизани.

А трябва да има наказание - смърт за всеки, който продава гласа си, камшик за всеки, който митингува за сандвич. Тогава може и да се върнем в правото русло на онази, мечтаната демокрация. Защото продадохме не просто идеала си, продадохме технологията, по която идеалът се случваше. Мир на праха й на политиката. От утре всеки ден преторианци и агитки ще се срещат, за да решават битката за надмощието си пред медиите. Те няма да имат друго значение.

Няма да родят революции и идеали

Ах, как се прецакахме.
Това е и краят на журналистиката. Един платен протест събитие ли е? Цял живот ли ще задаваме въпроси на слизащи от автобусите неграмотници - "Платиха ли ви? Колко? Сандвичи дадоха ли ви?". Реално единственият важен въпрос в такава политическа и идеологическа ситуация е - с какво е сандвичът? Ако е със свинско - идват едни изводи. С пуешко - други журналистически упражнения. Със сирене ли е? Трети вариант на журналистическата метафора.

На хората, които слизат от автобусите, независимо от коя партия са, мога да им пожелая само сандвичи с лайна. Ако знаете каква каша забъркахте, само ако знаехте. Защото у нас политика вече се прави с лайна. А журналистика не може да се прави с лайна. Но опитите ще продължат.

Интернет е залят от платени съобщения, доноси, намеци, свинщини и директни лъжи. В него преимущество имат десно-американско-модерно мислещите. Но тези хора ми предлагат лъжи непрекъснато. Еди-кое си е лошо - крещят ми постове и внушения. Защо да е лошо? Няма значение - краят на анализа, краят на коментара, краят на репортажа - някакви хора в интернет просто искат да им повярвам за нещо. Аз да не съм слизащ от автобуса бе, идиоти!

Ще го кажа - изключителните крадци на еврофондове, така наречените неправителствени организации, хората, които направиха думата "фондация" отвратителна, искат техните хора да дойдат на власт, за да получат грантовете си. За целта - вън руснаците, вън комунистите и вън логиката. Не че руснаците и комунистите са свестни - абсолютно не! Но не виждате ли, че и вие почнахте безпомощно да правите като тях? И престанете да ми обяснявате, че руснаците се обуват с ботуши и са най-лошите на света - с какво турските капитали са по-красиви от руските? Капиталите миришат еднакво - но ние тук помежду си се скарахме чии пари миришат по-добре, турските ли, руските ли, американските ли... Все едно някой се е завтекъл да ни раздава пари.

Национална дебилизация

Не можеш да правиш журналистика по време на безчестие. Всеки с всеки си има някаква уговорка, всеки търси комфорт, всеки прави пиар вместо журналистика. Погледнете сайтовете, прочетете по една статия и теглете една черта - в момента от самолет се вижда, че всеки сайт си има политика и служи като войник или на правителството, или срещу правителството. Ебаси журналистиката! Подла работа. Да правиш медия означаваше да допуснеш и мнения, с които не си съгласен. Спомнете си!

Със сухи очи виждам как всеки ден нормалността си отива от мен. Безсмислено е да мислиш. Смисълът отдавна е яхнат от някого и на езика му има желязна юзда. Смачкай смисъла. Изнасили логиката и се качи на автобус. С нищо не са виновни политиците - докато има хора, които заради сандвич се качват в автобус за София - дотогава няма да има нито политика у нас, нито журналистика. Няма какво да мразя политиците - мразя теб - безсмисленото политическо животно, слизащо от автобуса и обезсмислящо всяка политическа идея. Да живее Гочоолу, митингарят. А аз мислех, че е умрял.

Не е. Жив и безсрамен, този човек обезсмисли всичко, на което се надявахме. Надявахме се, че Гочоолу е само ляв - сега си имаме и десен Гочоолу, и ляв Гочоолу - и какъвто си поискаш - поръчай си Гочоолу, може с горчица, може и с кетчуп.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com