Костов: 10% такса ще спре масовото теглене

Костов: 10% такса ще спре масовото теглене | StandartNews.com

Иван Костов, Лаборатория за управление на рискове при НБУ

Няма никакви основания да се твърди, че има дупка в баланса на КТБ от 3,5 млрд. лв., защото не са намерени кредитните досиета. Нещо повече, има много сериозно обвинение от страна на банката и на нейния председател на Надзорния съвет Цветан Василев, че точно тези липсващи досиета са в прокуратурата, иззети по опис. Това обстоятелства трябва да проверят всички, които се консултират при президента. Те трябва да зададат следните прости въпроси на главния прокурор: "Какви досиета сте взели? На каква сума са кредитите в тези досиета?"

Подозирам, че сумата ще бъде близка до тези липсващи 3,5 млрд лв. Това означава, че прокуратурата е действала върху и заедно с одита и по този начин го е опорочила. Второ, самата прокуратура, ако се съди по редукцията и упадъка на нейните обвинения (да си спомним - чували с пари, след това задържани хора, че са обрали собствената си банка, след това не всичките, а част от тях), е опорочила доказателствата и никой съд не може да ги приеме.
Основанията за вземане на решения относно КТБ в момента са крайно нестабилни.

Не е възможно кредитните досиета да изчезнат по много причини. Тази информация се съхранява на много места, тя се пази и в регистъра на кредитите и на електронен носител. По закон подобен банков одит се провежда за шест месеца, те не са имали време да съберат цялата информация.

Има три условия на тежката задача, която стои в тази кризисна ситуация. Първо, да бъдат успокоени вложителите и да бъде направено така, че да няма банкова паника и на 21 юли, както е обещано, да бъде отворена банката за кредитите. Това е крайно належащо, тъй като банковата паника отново може да подхване и другите трезори. Второ, трябва наистина да има време така да се проведе одит на банката, че да бъде установена реалността - точно колко е липсата. Ако липсата е 205 млн.лв., това е по-малко от 3% от 7,5 млрд. лв. капитал на банката. Това е абсолютно допустима липса, ако това е цялата липса. Само внимателен и продължителен одит може да каже какво е качеството на активите, защото няма съмнение, че КТБ има клиенти от най-силните части на българската икономика - телекоми, "Булгартабак", енергийни предприятия и т.н. И няма как да се докаже, че проблемът в банката е от такова груба естество, каквото ни се поднася.

Трябва да се проведе одит в законово установения 6-месечен срок, като през това време прокуратурата се изтегли от банката.

Третото е най-тежкото обвинение, което се носи в медиите, и то не без основание. То е дали банката не е нападната с цел да бъдат присвоени нейните активи в най-добрите български предприятия. Налага се в условията на криза да се събира фонд, за да бъдат удовлетворени събиранията на банката. Принудително да се формира този фонд чрез спешна разпродажба на активи, което означава бързо обезценяване на стойността на тези активи и на тези обезпечения, които има банката. Тези предприятия ще бъдат придобити на безценица. Това съмнение също трябва да бъде парирано.

Най-тежка е задачата с банковата паника, която има много просто решение - квестори да обявят такса за теглене на суми над 2 или 5 хиляди лева от банката в размер на 10%. Това е най-доброто предписание, което съм чул през последните дни. Второ, всички останали банки, в които тези пари ще се паркират, трябва да генерират депозит за същата сума в КТБ обратно при същите условия. Тази мярка ще покаже на всички, че банковата система е единна и че тя се защитава солидарно от банкова паника. Това ще предотврати едно стълпотворение пред банката, повята на нови слухове и т.н.

Хората ще разберат, че е изградена много стабилна банкова система, която може да отрази такива предизвикателства.

(Пред Дарик радио)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай