Когато професорът по Конституционно право каже, че студентът е лаик

Когато професорът по Конституционно право каже, че студентът е лаик | StandartNews.com

Или защо Георги Близнашки разби на пух и прах "реформата" на Христо Иванов

Няма студент от Юридическия факултет на Софийския университет, който да не изпитва респект от професора по Конституционно право Георги Близнашки. Когато наближи сесия, настъпва истинска паника, защото професорът не само знае всичко за Конституцията, но и изисква от студентите да имат поне на половина от неговите познания. Когато Близнашки те скъса, става страшно.

Тези дни професор Близнашки писа двойка на своя бивш подопечен - министърът на правосъдието Христо Иванов. Написа му я обаче публично, пред много зрители. От няколко дни бившият служебен премиер прави на пух и прах промените в Закона за съдебната власт, които Иванов предлага, използвайки подмолно за свой говорител премиера Бойко Борисов. Прави го от позицията на виден конституционалист. А за тези, които ще гракнат, че видиш ли "бранителите на статуквото" попиляват промените, виж тука не са познали. Защото Близнашки бе едно от лицата на протеста и докато Христо Иванов пиеше кафе в своето НПО, професорът обикаляше площадите с Конституция в ръце.

"Всеки се опитва да яхне съдебната власт, да я оседлае и да я вкара в правия път", коментира Близнашки и по този начин осветява единственото желание на реформаторите да сменят модела КОЙ с модела СВОЙ.
Експремиерът оспори и идеята за парламентарен контрол над главния прокурор. "Подобно на съдията, той трябва да се подчинява само на закона. Това е много стара теза, отречена на Запад - че прокурорът трябва да е ударната сила на изпълнителната власт", твърди Близнашки.

Близнашки оспори до една идеите за "реформа", зад които прозира единствено неистовото желание хората на Костов да овладеят отново съдебната система. Нещо повече бившият премиер с жалост констатира, че посоченият от него министър иска да яхне съдебната система в политическа угода. А желанието за овладяване на системата води до протести, този път автентични.

"Хубаво е Христо Иванов да ме гледа", каза при първото си телевизионно интервю по темата Георги Близнашки. Ще добавим - хубаво е и целият Министерски съвет да гледа. Защото по всичко личи, че протежираният от Радан Кънев министър май е подложил динена кора. Хубаво е също така и да се попитат - къде всъщност може да се прочете Закона за съдебната власт, който Министерски съвет смята да внесе. Къде са текстовете, които вече седмица не могат да бъдат нито видяни, нито обсъдени. Или те не са много за показване, защото в тях има още по-шокиращи детайли, които ще изправят косата на юристи и хора с гражданска позиция като професор Близнашки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай