Калоян Стайков: Харчи се много

Калоян Стайков: Харчи се много | StandartNews.com

 Харчи се много

Калоян Стайков, ИПИ

Седмица след като финансовият министър обясни, че не е нужна актуализация на бюджета, министър-председателят обяви, че в следващите седмици ще бъде внесено такова предложение. Не става ясно какво се е променило през последната седмица, за да принуди управляващите да сменят позицията си на 180 градуса.

Предвидените в закона за бюджета за 2013 г. приходи се очаква да нараснат с малко около 6,2%, докато събраните постъпления за първите пет месеца на годината се увеличават със 7% в сравнение със същия период на предходната година. Планиран е ръст на разходите от 6,1%, докато за първите пет месеца са похарчени със 7,4% повече средства. С други думи, проблемът очевидно е, че се харчи прекалено много.

Решението не е актуализация, а е по-малко харчене. Например разходите за заплати и стипендии за първите пет месеца са се увеличили двойно по-бързо - с 8%, в сравнение с планирани 4% за цялата година. Разходите за текуща издръжка са заложени да нараснат с 1% за цялата година, а само за първите 5 месеца са били надути с над 7%.

Крайно време е политиците да започнат да харчат, като се съобразяват с икономическата обстановка, а не въпреки нея, както правеха досега. Бюджетът разполага с достатъчно буфери в момента, за да бъде изпълнен, най-големият от които е неефективното изразходване на публични средства. Говореното за тежко наследство продължава да бъде по-скоро фантазия, отколкото реалност и не може да бъде проверено заради отчитането на държавните харчове - на касова основа, а не на начислена. Ако начинът им на отчитане не бъде променен, няма как да разберем дали наследството е тежко, или сегашните управляващи просто са използвали смяната на властта за оправдание да харчат повече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай