Изпити като избори

Изпити като избори | StandartNews.com

Ако Алеко беше жив, щеше да напише "Бай Ганьо прави матури"

"По-лесно стана да прекараш бежанец през границата, отколкото да изкараш матурата". Тази сентенция се завъртя вчера в социалните мрежи, гарнирана с много коментари, някои от които бяха "од абитюренти". Действително тази година подготовката на държавния зрелостен изпит много напомня военно положение - експерти под охрана, абитуриенти под наблюдение от седем чифта очи, пакет от тайни мерки, които могат да бъдат задействани в последния момент, и сезиране на главния прокурор. Всичко това - за да пресечем една наистина безсмислена търговия с бъдещето на децата ни.
Вероятно част от абитуриентите се чувстват обидени, че на тях се гледа като на потенциални престъпници, готови на всичко, само и само да си купят изпита. Истината обаче е, че у нас някак си по презумпция се предполага, че ако има нечестен начин за постигането на нещо, никой не търси честния. Че поначало народопсихологията ни

предполага да минаваме "между капките"

да търсим лекото и да се промъкваме през вратичките в закона, дори ако по-лесното е просто да го спазим. Самите абитуриенти виждат това навсякъде - у дома си, където родителите работят в сивата икономика, теглят филми от пиратски сайтове и разказват как собствените им работодатели лъжат държавата на дребно. В училище, където учителите им ги пращат на задължителни частни уроци при колега от съседно училище, с когото имат "бартер" - той пък ще им прати собствените си ученици. В социалните мрежи, които са тяхната обетована земя, напук на мерките за сигурност на МОН и вчера се въртяха "изтекли" изпитни теми, които един "много мой човек от министерството" е споделил на ушенце. Просто защото духът на Бай Ганьо и неговия култ към келепира е жив. Ако Алеко живееше днес, навярно би написал и "Бай Ганьо прави изпити" - до такава степен в последните години уродливото явление купуване на матури стана нормално. При това си ги купуват не само ученици с нисък успех, чиято цел е да се докопат до заветната тройка и да не им се налага да се явяват отново наесен. Правят го и абитуриенти с висок успех, дори приети в чужбина, които към предложението си за условен прием са получили и конкретно изискване от университета да изкарат например над 5,50 на матурата. За тях вземането на матурата е "бяла лъжа", използвана, за да станат част от едно общество, стъпило на други ценности. В него вероятно и те самите ще са други. Тук обаче е така - неспазването на правилата е "яко", лъжата е норма, част от начина ни на живот, задължителен атрибут на съществуването,

ако не искаш да те гледат като пълен неудачник

Тя е някаква дълбоко вкоренена част от една андрешковска ценностна система, свикнала да оцелява в битка с държавата.
Днешните ученици вече не пишат съчинението, което всеки от нас е писал поне веднъж в годините на социализма - "Защо Андрешко оставя съдия-изпълнителя в блатото?". За онзи модел на ценности и мислене Андрешко беше прав. Интересното е, че за мнозина от нас Андрешко е прав и днес. Може би защото и блатото не се е променило, а ние всички сме част от него. Между другото, матурите във вида, в който са в момента, са част от същото това блато, защото бяха направени като тото, именно за да се изкарват лесно. Заменете голяма част от тестовите въпроси с такива, при които абитуриентът трябва да пише - да видим може ли такава матура да бъде купена. А да не говорим за ниската скала, по която точките се приравняват в оценки от шестобалната система - тя е направена така, че държавата да излъже сама себе си колко е висока успеваемостта. В никоя друга държава решаването само на половин тест не ти гарантира петица. У нас ученици, които не са написали нито ред в изпитните си работи, изкарват "Много добър" на матурите. Но не ги променяме, макар че говорим за този проблем от години - вероятно защото знаем, че в противен случай половин випуск най-вероятно ще остане без дипломи.
Вместо това училището ни, което на теория е призвано да възпитава честни и достойни хора, ги следи със скрити камери от всички посоки, вярвайки, че те ще го излъжат. И това е най-важният урок, който те ще научат от него, явявайки се на последните изпити, които ще държат в класната стая. Защото те са и първите им изпити в живота. Не знам какво ще научат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай