Изборът е трудни реформи или запушване на дупки

Изборът е трудни реформи или запушване на дупки | StandartNews.com

Боряна Димитрова, социолог

На първо място смятам, че това е правителство, за което ще можем да видим коалиционното споразумение. Нещо, което не беше факт в нито един от досегашните случаи, когато сме имали коалиционни правителства. В споразумението трябва да са ясни механизмите, по които ще се взимат решения - дали с консенсус, дали всяка една от участващите партии ще има своя позиция, която допълнително ще бъде съгласувана на Министерския съвет. Отговорността безспорно ще се носи в най-голяма степен от участващите в правителството партии, но нека да не забравяме, че отговорността ще се носи пред очите на българския народ и от абсолютно всички партии в парламента. Всеки си задава въпроса по какъв точно начин ще работи това правителство. Нека така, най-общо да кажем, че има два пътя пред него. Единият път, това е да поеме, въпреки рисковете, въпреки неблагоприятната политическа конюнктура да поеме по пътя на някакви реформи.

Затова защото част от тях чукат на вратата в смисъл, че просто не може, няма откъде да се вземат нито достатъчно пари, нито може да се продължава по този начин. Имам известно разочарование, че ако в рамките на тази коалиция се смяташе, че Реформаторският блок ще бъде онова звено, което ще предоставя в по-голяма степен натиска за реформи, ще излъчи в един реформаторски екип ярките фигури за това, поне за момента, тези имена, които виждаме, не създават усещането нито за екипност, нито за реформаторски дух. Но от друга страна самата ситуация, действителността, неволята ще упражни своя натиск за реформи. Другата възможна писта, по която може да тръгне това правителство - това е просто към очакване на следващите избори. Така че просто да се решат най-неотложни проблеми, да се запушат най-неотложни пробойни. Аз лично мисля, че колкото и да е изкусителен този втори път, колкото и изкушението на популизма да взима често връх в нашите политици, би било наистина много рисково поемането на този път, защото той ще бъде един много къс и много бързо ще свърши траекторията на това правителство.

Единствената възможна спойка на това правителство при всички рискове, които носи, ще трябва да бъде във фигурата на министър-председателя. Може да ви се струва парадоксален този отговор, знаейки изключително силното его и лидерски стил на премиера Борисов, но ми се струва, че върху него ще падне тежестта той да осъществява спойката между иначе твърде несъвместимите личности, характери, управленски стилове, включително и очаквания.

(Пред Агенция Фокус)

 До местните избори всичко ще стане ясно

Живко Георгиев, социолог

По всичко изглежда, че политическата съдба на това правителство е да недоизкара мандата си. Това е моето лично мнение. Макар че нека да имаме предвид колко ще живее един кабинет зависи не само и не толкова от партиите, стоящи зад него поне в парламента, но зависи и от неговата успешност, от желанието на гражданите да го оставят на власт. Това показват последните десет години. Едно правителство, дори и с такава крехка легитимност и парламентарна подкрепа, може да свърши много полезни неща. Ако не друго, то поне на първо време трябва да свърши най-неотложното, онова, което не може да не свърши, онова, което, ако не свърши, не е ясно дали ще изкара и до пролетта. А това са нов бюджет, решаване на казуса с КТБ, няколко парливи картофа със здравеопазването, пенсионната реформа и те са ясни. Крупни реформи аз не виждам възможни поне през първата година, но поне могат да се стартират. Лошото е, че всички сериозни реформи, от които се нуждае страната ни, на първо време имат лошото свойство да произвеждат много повече недоволни отколкото доволни. Което е лоша примамка за нестабилни правителства да ги започват.

Мандатът на това правителство все пак най-много зависи от ГЕРБ. Зависи от това до каква степен ГЕРБ е успял да си извлече поука от собствените си грешки, до каква степен е развил управленски капацитет, до каква степен е развил способност да проявява чувствителност към реалните и социални проблеми. Ако ГЕРБ е научил нещо, усвоил е и чуждите уроци, то има шанса правителството да стартира що-годе успешно, да прекараме спокойна зима, без това да става зима на нашето недоволство. И окончателната съдба на кабинета я виждам след местните избори или около местните избори догодина. Няма значение каква програма ще подпише това правителство и няма значение какви персони ще вкара. Единственото, което има значение, са делата. Най-добрият начин да кажеш нещо, е да го направиш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай