Истината за боинга ще бъде изтъргувана

Истината за боинга ще бъде изтъргувана | StandartNews.com

Ракетата не е на сепаратистите, а Киев играе ва банк

Иво Христов, журналист

Разбилият се край украинското село Грабово Боинг 777 на малайзийските авиолинии е повече от рутинна трагедия. Катастрофата на полет MH 17 таи политически залог, който прави истината за събитията взривоопасна. Подобно на инцидента с подводницата "Курск" и мистериозното изчезване на друг малайзийски самолет /полет МH 370/.

За тях имаме официални версии, които рязко противоречат на фактите. А фактите би трябвало да са известни, предвид световния Биг Брадър, в който ни заселиха новите технологии.

Затова истината вероятно ще бъде покрита от взаимоприемлива версия. А скандалът ще бъде изтъргуван срещу политически отстъпки. Фактът, че Путин и Обама са влезли в диалог минути след инцидента обезврежда възможната стихийна ескалация.

Към момента само Киев говори за "терористичен акт", но никой не бърза да подхване тезата.

Ако самолетът е бил свален, то това може да стане само с ПВО-система за средната и далечната зона, с каквито разполагат Украйна и Русия. Или от изтребител. И в двата случая опълченците са извън кръга от заподозрени, щом дори главният прокурор на Украйна Виталий Ярема потвърждава, че в техни ръце не са попадали украински системи "Бук". Струва си да се уточни, че разгръщането и бойната употреба на зенитно-ракетен комплекс "Бук" изисква висококвалифициран екипаж от минимум 4 човека. Тъй че, ако допуснем руска следа, то системата трябва да е проникнала самостоятелно в Украйна, заедно с екипажа, което не е изключено, но е недоказано.

Втората въпросителна е: грешка или преднамерено действие?

Свалянето на самолета е политическо самоубийство, коeто никой разумен протагонист не би планирал. То влече многомилиардни обезщетения и международен дискредит. За Москва то ще е и път към пълна международна изолация. Затова двете страни взаимно се сочат с пръст.

Яростта на Киев се обяснява и с факта, че изобличаване на Москва може да се окаже спасително за украинския президент Порошенко и ко, които при все триумфалните декларации търпят тежки поражения на фронта /200 убити край Изварино, 1500 обкръжени на аерогарата в Донецк по официални данни на Киев/.

Възможно ли е тогава украинската ПВО да е свалила самолета? Тази версия предполага отчаян залог на Киев, който търси да злепостави Русия и местните сепаратисти. С риск разкриването на истината да го "самоубие". Версията не бива да се изключва, но тя е от сферата на политическия хазарт.

Грешката обаче също е трудна за допускане, предвид факта, че "Бук" идентифицира прецизно целите по марка и националност. Руска грешка при опит да се свали близко летящ украински самолет е теоретично допустима версия. Но бързината, с която Киев обвини Москва в "акт на тероризъм", също буди подозрения. Подсилва ги огласеният 3 часа след инцидента "разговор между сепаратистите" по повод сваления самолет. Ако е автентичен, той доказва откриването на отломките, но приписва отговорността за свалянето на "казаците от Чернухинското КПП", които технически са неспособни да го сторят.

Дори черните кутии, понастоящем притежание на опълченците, не гарантират разкриване на истината. Едно е ясно: 24 часа след събитията градусът на екзалтация спада, не наблюдаваме прибързани констатации. Официалната версия ще ни бъде поднесена охладена, след определено време, а за виновника за трегедията ще можем само да гадаем. Онзи който направи политически отстъпки, ще е онзи, когото истината сконфузва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай