Големи амбиции, но няма време и ресурс

Големи амбиции, но няма време и ресурс | StandartNews.com

В състава на новия служебен кабинет не виждам някакви скрити замисли или пък кой знае какви амбиции. По всяка вероятност президентът Росен Плевнелиев си е взел поука от предишния служебен кабинет. Постарал се е, като че ли, да съсредоточи усилията в някои чувствителни области и да направи по-пъстър кабинет от гледна точка на политически биографии и политически статус. Струва ми се обаче, че президентът натоварва с малко повече амбиции това служебно правителство, отколкото са му силите. Иска от него да прави реформи, да готви законопроекти.

Четирима вицепремиери са много. Имам чувството, че автобусът е претъпкан. Излишно е да са толкова на брой в служебен кабинет. Може би президентът иска да демонстрира своя треньорски капацитет и да покаже, че има дълга резервна скамейка. Пред служебния кабинет предстои един отпускарско-лежерен месец, през който министрите, ако не са достатъчно навътре в ресора си, да разберат проблемността и се запознаят с ключовите фигури в министерствата си. След това започва същинската гореща фаза на предизборната кампания, където от кабинета се очаква да осигури честни избори.

В крайна сметка пред служебния кабинет няма поле за големи амбиции. Той може да свърши големи бели, ако не внимава, но социално-политически му е позволено да свърши големи добрини. В крайна сметка обаче няма да разреши нито един проблем, тъй като няма нито времето, нито ресурса, нито капацитета. Ако служебните министри искат да дадат някакви идеи, които да са от полза за следващото правителство, или пък да подготвят някаква стратегия или законопроект, никой няма да им забрани да го правят. Максималистичните заявки обаче звучат по-скоро пиарски.

(Записа Иван ФИЛЧЕВ)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай