Сряда,

ГЕРБ може да бие и 2:1 левицата

От: Failed to load user -
1593
ГЕРБ може да бие и 2:1 левицата
A
A
A

От малките партии зависи колко депутати ще има Борисов

Димитър Димитров, политолог

- Каква активност можем да очакваме на предстоящите парламентарни избори?
- Повечето колеги са на мнение, че активността трудно може да бъде повлияна от кампанията. По-скоро тя ще се движи в едни равнища, които ние познаваме от предходни избори, което би означавало, че около 3,5 млн. ще достигнат до урните. Първата партия ще бъде ГЕРБ и при това с едно значително мнозинство, може и с два пъти повече гласове от БСП. Но не е съвсем ясно дали тази голяма разлика ще е достатъчна, за да може ГЕРБ да управлява самостоятелно. Една голяма част от гласоподавателите, примерно около 15-20% ще гласуват за 4 по-малки партии, като започнем от Патриотичния фронт, минем през "България без цензура", през Реформаторския блок и през АБВ. В зависимост от разпределението на гласовете за тези четири листи ще се образува или няма да се образува голямо мнозинство за ГЕРБ.
Обикновено най-голямата партия получава значителен бонус, между 5 и 10, може би дори 12-13 места от гласовете, които са подадени за партии, които не са преминали бариерата.
- ГЕРБ ще има мнозинство, но ще бъде ли основният играч на политическата сцена?
- Парламентарната група на ГЕРБ със сигурност ще се нуждае от доста по-голяма подкрепа, за да може да извърши реформите, които са спешни. Те се отнасят до болезнени неща, например в здравеопазването и в пенсионната система, за които няма очевидно решение. Те ще изискват по-голяма мобилизация и ако партията, която се наеме да извършва част от тези реформи остане сама, ще трябва да ги извършва под огромен публичен натиск.
- На кого ще може да разчита ГЕРБ предвид на това, което постоянно се говори за сговор с ДПС, от друга страна полемиката с Реформаторския блок?
- Каквото и да кажа в момента, то ще бъде малко или повече спекулативно. Не знаем дали ГЕРБ ще има 110 депутати, или 117, или може би 121. Но ако има сравнително висок резултат, ГЕРБ по-скоро ще потърси партньор, с който по-лесно би комуникирал. Ако има нисък резултат, неизбежно ще е да се търси разбирателство с повече от една партия в парламента. И този постоянен и трудно заобиколим често фактор, наричан ДПС със своите 35-38 мандата, ще се яви нещо като много удобен партньор. Предполагам, че върху това се базира възможно взаимодействие между ДПС и ГЕРБ.
- Що се отнася до БСП след избора на нов председател, мобилизираха ли се редиците на социалистите или това противоборство по отношение реденето на листите действа демобилизиращо?
- Аз не мисля, че вляво реденето на листите е важно. С появяването на преференции, някак си сигурни, в значителна степен, разбира се, са местата, които ще заемат водачите на листи. Затова е тази ожесточеност около това кой коя листа ще оглави. Все пак БСП ще има в добрия случай 60, в лошия 5-7 по-малко народни представители. И когато една група трябва да се свие от сегашните почти 90 до 60 депутати, естествено, че това не е безболезнено. Но проблемът в БСП има предистория, тя се нарича разделението с АБВ. Докато съществуват две листи и те се конкурират, много трудно ще се постигне онази степен на мобилизация, която обикновено се постига, когато започне да се говори за власт.
- Противоборството в БСП налива ли вода в мелницата на АБВ?
- Предполагам, че да. Дали наливат пряко вода е малко трудно да се каже, тъй като гласовете, според различните сондажи и проучвания, които ще подкрепят АБВ като листа все още са на границата на 4%. Няма рязко оттласкване, рязко разделяне. АБВ остана, все пак, напусналата и по-малка партия. Което е нито много удобна за БСП, нито много удобна за самото АБВ.

(Пред Агенция Фокус)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички