Европа няма план "Б", ако не се разбере с Турция

Европа няма план "Б", ако не се разбере с Турция | StandartNews.com

Мария Стоянова, дългогодишен кореспондент в Германия

- Госпожо Стоянова, според проучване, което беше оповестено в последните дни, 50% от германците не искат Меркел да спечели нов управленски мандат. Къде се коренят причините за тези нагласи и до каква степен са породени от политиката спрямо мигрантите ?

- Истината е, че 42% от германците всъщност могат да си представят Ангела Меркел като канцлер в следващ мандат. Този резултат в сравнение с данни от ноември м. г. е с 3% по-нисък. Естествено, че това е свързано в някаква степен с нейното решение миналата година в нощта на 4-ти срещу 5-ти септември, когато хиляди бежанци къмпингуваха буквално в Унгария, тогава тя взе едно самостоятелно решение, с което пусна тези бежанци на територията на Федералната република и по този начин това решение промени не само Германия, но и погледа и имиджа на самия федерален канцлер. Тук е много важно да обясня, че за германците темата „бежанци" не е имагинерна. Това е страна, която е приемала много бежанци през своята история. В конкретния случай обаче неизменно върви и страхът на много германци за тяхното собствено социално бъдеще и сигурност.

- Дали ще се увеличи подкрепата за „Алтернатива за Германия"?

- „Алтернатива за Германия" е една партия, която откровено симпатизира на дясноекстремистки, неонацистки и неофашистки течения, риторики, дори мисли, дори идеи. Тя направи много, така че сама себе си да злепостави, там има противоборство на върха, дори тези дни имаше един много смешен епизод. Депутат, председател на берлинската организация на партията, влезе в спор сама със себе си и за това какво пише в програмата на партията и какво пише в програмата на берлинската структура и се оказа, че между двете има противоречия. Понеже няколко пъти темата за бежанците минава като червена нишка, ми позволете, да свържа тази тема и с отминалото вече посещение на българския премиер във Федералната република. В следствие на негово интервю за „Frankfurter Allgemeine Zeitung" и вследствие на неговите разговори с германския канцлер, има отзвук. Той е в посока на това, че Фронтекс, агенцията, която се грижи за сигурността на външните граници на ЕС, в лицето на своя шеф Фабрис Лежери заявява, че ще окаже подкрепа на България по отношение на бежанската криза, така както България иска. Лежери заявява пред вестник „Die Welt", че в момента в България има 12 служители на Фронтекс, но поне минимум още 100 ще бъдат необходими, така че да бъде гарантирана сигурността на ЕС и по българските граници.

- Възможно ли е да има „План Б" за споразумението за мигрантите с Турция, тъй като виждаме, че в последните седмици като че ли Брюксел и Анкара не говорят на един и същи език?

- Няма съмнение за никого в ЕС, че Турция, независимо от всичко и въпреки всичко, е един много важен партньор в тази бежанска криза. В този смисъл аз не виждам някакво желание за отказ. Трябва да сме наясно, че сме зависими от Турция в тази кризисна и критична ситуация. В този смисъл партньорството няма алтернатива. Аз не виждам „План Б". Единственото, което е особено притеснително, е фактът, че за Турция двата въпроса – въпросът за визите и за бежанската криза вървят ръка за ръка. Ето това е въпрос, по който трябва да се поговори и има различни мнения в Европа. Въпреки че, ако още веднъж останем на равнището на реалната политика, то трябва да сме наясно, че безвизовият режим за определена група граждани на Турция засяга хора, които се занимават с наука, бизнес, администрация.

/Пред Агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай