Една цигара - затвор или човешко право

Една цигара - затвор или човешко право | StandartNews.com

Дебатът за марихуана е от най-лесните начини да проверим доколко човек изповядва либерални или консервативни ценности. Медицински лица възхваляват полезните качества на ганджата, използвана от древни времена. Други пък настояват за нейните отрицателни ефекти върху мозъка и лесното преминаване от нея на твърди наркотици като хероин или кокаин. Политиците се карат дали нейното производство да бъде легализирано или да остане на черния пазар. Регламентирането на продажбата на трева може да донесе милиарди в хазните на държавите, след като търговията бъде обложена с данъци. Смята се, че годишният оборот от продажбата на марихуана би могъл да достигне 120 милиарда долара. Само за сравнение: от прожекциите по кината в цяла Америка супермощната киноиндустрия в САЩ печели десет пъти по-малко. Все пак легализирането води до много други въпроси - регулацията на качеството, лицензите за производство, кой може и кой не да отглежда, спада на цените след узаконяването й, неотпускането на кредити за такъв тип бизнес и много други.

 

Дискусиите не подминават и България. Но докато американските щати Колорадо и Вашингтон легализираха марихуаната, у нас наказателните последици за употребата й се затягат още повече.

 

Новият Наказателен кодекс, който предстои да бъде обсъден в парламента, поставя строги закони за употребата на леки наркотици като марихуаната. Всеки който е хванат да пуши или носи дори една цигара може да лежи в затвора от 1 до 6 години. Законът предизвика множество спорове - и ако при политиците дебатът има по равно застъпници, то звездите се обединиха около ясно и категорично "против".

 

Сами решаваме от какво да умрем

 

Катето Евро, актриса

 

Човек сам решава от какво да умре. Алкохолът е много по-вреден. Защо не приемат такива наказания и за него при това положение? Аз не знам защо алкохолът е разрешен, наистина. Ако става дума за дилъри - нека да вървят в затвора. Но ако човек си пуши с приятелите по една цигарка - какъв е проблемът? А и изобщо кой нормален човек не е опитвал?

 

Жълтите клюки навремето ме натопиха, че съм пушила трева заедно със сина си Александър Кадиев. Нито аз, нито той прибягваме към марихуаната. Той е много сериозен човек и съм сигурна, че не прави такива неща. Все пак участва в осем театрални представления и ако пушеше не знам как щеше да си запомня репликите.

 

Затъпява се от пушенето

 

Краси Куртев, Акага: Брутални мерки

 

На фона на световната тенденция за легализиране, което се случи дори в някои части на Щатите, това у нас си е чисто безумие. Като се разпяхме с "Акага" тя не беше на дневен ред. Тогава не можеше и да си я купиш. Навлезе едва в средата на 90-те. Спомням си, че дори в началото никой не знаеше какво е. А сега дори новия бренд на "Марлборо" са цигари с марихуана.

 

Ако по цял ден седиш и пушиш трева, се излагаш на сериозен риск от затъпяване. Алкохолът обаче води до същата ситуация, така че не разбирам защо законът да е толкова двойствен.

 

Вдигнали са мерника на някой депутат

 

Башар Рахал, актьор и водещ

 

Идеята ми се струва драстична. Забележете какво се получава - за жестоките убийства на животни все още няма ефективни присъди, а за една цигара марихуана искат да има. В повечето места по света тревата се легализира. Присъди трябва да има единствено за дилърите. Самият Барак Обама призна, че е пушил марихуана - какво, според нашите закони да го осъдим ли? Доколкото знам президентът на Парагвай пък дори реши да е легализира. Ние не можем да си опазим местата, на които по закон би трябвало пушенето на обикновени цигари да е забранено, а вместо това започваме да си мием ръцете с безумни идеи. Аз дори мисля следното - че просто са вдигнали мерника на някой депутат, който пафка марихуана...

 

Самият аз никога не съм пушил трева, както и цигари. Просто димът не ми понася. А и съм прекалено екзалтиран човек, за да имам нужда допълнително от алкохол и наркотици. Дори приятелите ми казват - "Ти винаги изглеждаш леко пийнал". Въпреки това съм против подобен закон. Абсурден е.

 

Дичо: Това от Северна Корея ли дойде?

 

Тъкмо четох че ще си сътрудничим със Северна Корея, явно вече са започнали да черпят опит оттам. Предлагам също да направим и няколко лагера по техен модел...

 

Законът е напълно извън времето и пространството. Целият свят в момента извършва постепенно легализиране на марихуана. Четох, че откакто е позволена в Колорадо, няма завишаване на ползването й.

 

За благоприятния ефект на марихуаната пише в книги от преди хиляди години. Освен това тревата помага при много видове рак, доколкото знам лекува и множествената склероза.

 

Хората са от 1 година по улиците, но единственото, което правителството може да измисли е този безумен закон. Предполагам, че го правят с цел някой да забогатее. Понеже ако се приеме подобен закон, цената ще се вдигне. И някой от техните играчи ще започне да печели много пари. Предполагам, че зад всичко това стоят сиви кардинали, които държат нарко пазара. Абе това е - отиваме към Северна Корея. Смело напред! По-точно...назад.

 

Милена, рок певица

 

Подобна идея издава пълната безпомощност на властите да се справят с действително върлуващата престъпност. Доказано е, че тревата помага срещу редица здравословни проблеми, особено такива свързани с дишането. Освен това в медицината марихуаната има и успокояващо въздействие върху хора с депресии, самотни хора и такива, които с "бяс на уста пее сега песента ни" ( по Гошо Минчев). А 6 години затвор за една цигара с марихуана не е просто малоумие. То дори просто не подлежи на коментар, а на бяс! Всъщност трябва да се вземе обратното решение - легализация на марихуаната за медицински цели, и то задължително.

 

Скоро ще забранят и мечтите

 

Буги Барбата, музикант

 

Не знам защо никой не легализира тревата у нас. Това не е наркотик. Защо да ме вкарват за 6 години в затвора? Защото съм целунал момиче по едната буза ли? Ами другата? Всичко това са половинчати мерки. Аз съм отявлен враг на всички наркотици, но в случая съм против. Остана ли човек в тази държава, който да не знае, че у нас се вкарват цели влакове със спирт? Защо алкохолът не е забранен? Като тръгнеш по пътя на забраните накрая ще забраниш себе си - природата си, родителите си, гаджетата си, мечтите си. Всичко прекалено накрая се оказва вредно!

 

Тревата е на терена

 

Антони Здравков, старши треньор на "Левски"

 

Знам ги тези приказки, че тревата не била вредна и че помагала за всякакви болести. Тревата обаче е на терена и само там можеш да се докажеш. Не вярвам в празни думи, вярвам само в силната и мъжка игра. За това обаче никаква трева, освен тази на терена, не помага! Там трябва да си истински и силен спортист и да покажеш това, което можеш. Друга случка няма.

 

Да бъде свобода!

 

Атанас Атанасов, актьор

 

Всичко забранено е грозно. Аз съм за това да има свобода! Мен никой насила не може да ме накара да пуша трева, или каквото и да е друго. Но, ако на някой друг му харесва - това вече е въпрос на личен избор. Всяка една забрана, на каквото и да е, мигновено предизвиква ответна реакция, която почти винаги е много лоша и тежка. Аз съм "за" разрешение на марихуаната за медицински цели. То други и няма.

 

Юлиана Дончева, тв водещ

 

Оставете вратата затворена

 

По-добре вратата да остане затворена и да не последваме либералния пример. Кaтегорично съм против цялостното допускане на продажбата на трева, както се случва по света. В България, мъничко като отвориш вратата, ще мине цял влак. Ако се спазваха правилата в страна като нашата, това отдавна да е направено. Знам, че към марихуаната не се привиква, факт, но пък нейното психологическо въздействие води към още един куп тежки наркотици, които наистина убиват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай