Джихадът като ебола

Джихадът като ебола | StandartNews.com

Докато международната коалиция начело със САЩ си провежда операции против "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, все повече и повече привърженици на тази крайно екстремистка групировка се появяват извън пределите на тези две държави.

Пропагандата на ИД хвърля светлина върху притока на чуждестранни бойци от целия свят. Факт, който според експертите в борбата с тероризма придава на групировката образа на новия авангард в световния джихад, коментира The Guardian. Според резолюция номер 2178 от 24.09.2014 г. на Съвета за сигурност на ООН в редиците на ИД и в сирийското подразделение на "Ал-Каида" - "Джибхат Ал-Нусра", се сражават над 13 000 чужденци от 83 държави. Пет хиляди са европейците, като от Западните Балкани бойците са 900. Според резолюцията всеки, който им помага или ги подкрепя по един или друг начин - е терорист. Експертите са убедени, че на смяна на "Ал Кайда", която доскоро се считаше за терористична организация номер 1 в света в продължение на десетилетия, сега идва нов тероризъм. Запазената марка си остава, само етикетът се сменя с логотип - "ИД"!

Откакто ИД се "развежда" с "Ал Кайда" и обявява халифата в Сирия и Ирак, се наблюдава изключително бързото й "международно признание". От края на юни във вярност на ИД са се врекли ислямистите от Афганистан и Пакистан, а през последните седмици аналогични клетви са положили и джихадистите от екстремистките структури в Северна Африка. През септември т.г. част от алжирските, тунизийските и либийските подразделения са напуснали "Ал Кайда", обявявайки създаването на магребската групировка "Войниците на халифата". Славата им се разнася с качването в интернет на видеоклип с екзекуция на френски турист. Бившият им лидер в Алжир Осман Ал-Асими, който е един от първите последователи на Ал-Багдади, остро е критикувал ръководството на "Ал Кайда" за нежеланието им да се слеят с ИД, като ги обвинява в "слабост". Тунис, който все още не може да се съвземе след т.нар. жасминова революция през 2011, притежава потенциала в най-скоро време да се сдобие със структура, пряко свързана с ИД.

В Египет борбата на властите с "Мюсюлманските братя" вече е на втори план след бурното навлизане на джихадистките структури, свързани с ИД. И в Египет бе създадена групировка "Войниците на халифата", която пък критикува "Братята мюсюлмани" за тяхната балансирана трактовка на шериата. "Войниците" са изразили солидарност с терористичната структура в Синай "Ансар Бейт Ал-Макдис", която многократно се е вричала във вярност на ИД. Но с това разсейките на ИД не приключват. Не трябва да забравяме и Либия, която се счита за главен кандидат да се превърне в платформа за разпространяване на ИД по цяла Северна Африка. Там набира мощ групировката "Либийски изгрев", оглавявана от Омар Ал-Хасси. През октомври т.г. Либия бе първата държава извън Сирия и Ирак, където ИД окупира цял град. Местните джихадисти, в това число и бойците от най-влиятелната групировка "Ансар Ал-Шария", обявиха официално халифат в град Дарна, където веднага започнаха да функционират шариатските съдилища с публични екзекуции. По думите на специалния пратеник на ООН в Либия г-н Бернардино Леон, джихадистите от ИД имат за цел да обединят съществуващите групировки в района в единна организация. Ситуацията се влошава със светкавични темпове, напрежението ескалира и не е изключено скоро да се наложи международна намеса и в този регион, споделя той. Силната популярност на ИД извън пределите на Ирак и Сирия демонстрира, че "Ислямска държава" напълно си отвоюва от "Ал Кайда" челната позиция на терорист номер 1. Младите джихадисти смятат "Ал Кайда" за "слаба, несериозна и несъвременна" организация.

"Халифат - това е нещо модерно, а да се правят изявления от негово име - е много ефективно!", е новото верую на терористите. Скоростта, с която се разпространява радикалният ислям по света, може да се сравни с тази на вируса ебола. За жалост и двете явления са смъртоносни, но не и неизлечими!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай