Драма няма, има пазарлъци

Драма няма, има пазарлъци  | StandartNews.com

Предложението правителството да изтегли 16 милиарда лева външен дълг предизвика сътресение в управляващата коалиция. Патриотичният фронт и АБВ отказаха да гласуват "за", а премиерът Бойко Борисов заплаши, че може да си хвърли оставката. В крайна сметка решението за дълга бе отсрочено, а раздорите сред управляващото мнозинство получиха противоречиви коментари. "Стандарт" потърси мнението на социолозите Димитър Ганев и Кольо Колев.

Кольо Колев, агенция "Медиана"

Не смятам, че напрежението, възникнало около гласуването на поредния заем, ще доведе до криза в управляващото мнозинство и до разпад на коалицията. ГЕРБ може да отстъпи в някои пунктове, но до оставка на премиера, с каквато той заплашва, няма да се стигне. Позицията на Патриотичния фронт и АБВ е разбираема, но по-скоро става въпрос за някакви пазарлъци. Неслучайно вицепремиерът Калфин си остави вратичка за отстъпление, като каза, че донякъде е запознат с условията на заема и затова донякъде е склонен да го подкрепи. Това е просто несериозно политическо поведение. Този заем сам по себе си е купуване на политическо време с парите на бъдещите данъкоплатци. Той ще покрие дефицита, ще се успокои обществото, защото ще има какво да се харчи. Да, дефицит в бюджета има. Но както справедливо отбеляза Владимир Каролев, дефицитът не е някакво природно явление. Почти няма държава без такъв.

Противоречията, които възникнаха между коалиционните партньори, и въобще в парламента, всъщност са не толкова заради самия заем, а заради опита той да бъде приет, меко казано, на тъмно. Този документ от 180 страници бе връчен на депутатите в последния момент и предложен на аварийно гласуване. Като много от пунктовете така и не са съвсем ясни. В този аспект опозицията реагира не съвсем адекватно. Защото не постави въпроса дали въобще трябва да се сключва подобен заем, голяма част от който ще отиде за рефинансиране на стари дългове. Все пак, нашият външен дълг е в рамките на допустимото, а сумата на заема е по-голяма от него. Защо е и тази посредническа сделка с банките, които ще пускат въпросните облигации, също не е съвсем ясно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай