Дайте писти на автоманиаците, не само наказания

Дайте писти на автоманиаците, не само наказания | StandartNews.com

Трагедията в Лесидрен с прегазените деца постави въпроса за криминализирането на нерегламентираните гонки. Специално аз не се наемам да дам компетентен отговор с "да" или "не", просто защото не съм в сферата на съдебната система. Мога обаче да споделя какво преживяват хората, които участват в подобни състезания. Младите хора имат нужда от емоции. Една от тях е свързана с високите скорости. Това е емоция, която автомобилите предлагат, но и която обаче е много опасна. Имам предвид, когато това нещо се прави без разбиране, без необходимата квалификация и в неподходящите условия, обикновено има подобни негативни последици. Това е една емоция, която е много силна и която младите хора търсят.

С конкретния случай в Лесидрен не съм запознат, защото съм в чужбина и не съм следил медиите. Жалко за загиналите деца. Помня, че имаше и други случаи на убити при гонки. Спомням си преди няколко години на бул. "България" в столицата имаше подобен случай със сина на един прокурор, двама човека си отидоха тогава. И колкото и да не искам да съм прав, това не е последният случай, ако не се вземат мерки. Трябва да се направят места, на които хората да си подписват деклараци, че сами си носят отговорността, и там да си правят каквото искат. Има го във всички европейски държави - подписваш декларация, излизаш с каска, говоря за оградени места, не за нормални пътища и по този начин могат да се канализират подобен вид емоции. За тези неща се говори от много време, но държавата нехае. Ние сме единствената държава без автомобилна писта. И да искат да отидат някъде, няма къде. Искам да ме разберете правилно. Всички сме били млади. И искаме, не искаме, бързите автомобили, високата скорост, емоцията кой ще победи е част от еволюцията на човека. Младите дори ремонтират колите си, правят ги по-бързи, сменят специални гуми. Хората масово имат нужда от изразходване на адреналина. Просто трябва да се намери начин да се създадат условия тези хора да ги правят тези неща. Иначе във всеки град има поне по два стадиона, където хората тичат, ритат футбол , но в нито един град няма с писта, освен един с частна писта - в Пловдив.

Със сигурност обаче хората, които участват в гонките, трябва да бъдат разглеждани като нормални участници в движението. И за тях важи законът за движение по пътищата. Един ден, ако се криминализират незаконните гонки и се въведат правила, по които трябва да се провеждат състезанията, тогава може да се разглежда по различен начин. Това е решението. Докато не се направят тези "стадиони", не глоби, не радари да им сложат, не да ги преследват от единия булевард до другия, това няма да ги спре. Ще ги спре единствено ,когато се направи място,където тези хора това нещо да го правят законно. Не става въпрос за прищявка, а за необходимост, място, където тия хора да си излизват емоциите. Иначе няма да се спре с тези неща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай