Да спрем омразата и да се смирим

Да спрем омразата  и да се смирим | StandartNews.com

"Ангелите ще те пазят, дете". От очите на 45-годишната Ана падат тежки сълзи. Изправя се бавно, след като е поставила бяла роза пред Президентството. Наоколо е пълно с цветя и запалени свещички. На крачка се вижда картичка във формата на сърце, на която пише: "Почивай в мир, мило дете". До нея е синьо плюшено мече.

Ана е една от стотиците българи, които от събота мълчаливо изказват своите съболезнования на семейство, озовало се за един миг в ада. Няма по-голяма трагедия от смъртта на дете. С последния удар на сърцето му една звезда угасва, една вселена се разпада, едно бъдеще изчезва. Няма по-голямо наказание за един родител от това да положи детето си в земята. И до сетния си час да си задава въпроса можех ли нещо да направя, за да го спася. В този най-страшен час фамилията на 14-годишния талантлив и лъчезарен Филип не би трябвало да има никакво значение. Какво работи баща му - още по-малко. Единственото, които би трябвало да е важно за всеки човек, е да се помоли Господу да закриля без време отлетялата мъничка душа. И да дава сили на родителите му да се изправят отново на крака, за да помогнат на братята му да живеят оттук нататък с празнината.

Но вместо това от събота у нас се случва нещо зловещо. Духовни хиени

глозгат паметта на едно дете, за да хулят и обиждат баща му

Гаврят се с мъката на семейството му. И доказват колко вярна е репликата: "Във всеки звяр има капка милост. В мен тя не съществува. Следователно аз не съм звяр, аз съм човек".

Като общество ударихме дъното. С действия и бездействия позволихме на интернет лешояда да се превърне в професия. За да е цинизмът пълен - често и добре платена.

Омразата стана наркотик. А дозата се увеличава не с дни, а с минути.
Лекарите казват, че сърцето на Филип е спряло от силна емоция. Никой не знае положителна или отрицателна е била тя. Но тежи на съвестта на всеки от нас:

ХНа хейтърите, които с всяка уродлива дума за семейството му са убивали от години сърцето на тийнейджъра.
ХНа изродилото се "гражданско общество", което бие тъпани и надува вувузели за щяло и нещяло. Но нито веднъж не каза: "Не, на омразата". Напротив - подклажда я с щурмови отряди в социалните мрежи.
ХНа интелектуалците, които мълчат
ХНа семейството, което разрешава фейсбук на 5-годишни и за собствено удобство сменя книгата с малоумни анимации
ХНа църквата, която твърде плахо защитава ценностите на християнския морал
ХНа училището, което пусна чалгата в учебниците
ХНа тв риалитата, които издигнаха простака в авторитет
ХИ най-вече на нас медиите. Защото улисани в безсмислени и самоунищожителни войни, все още не сме се изправили като един срещу хейтърите.

"Стандарт" поде инициатива за законодателни промени, които да спрат троловете в интернет. И извадят на светло собствеността и финансирането на десетките анонимни хейтърски сайтове, които се раждат и умират, след като убият поредната ценност и съсипят поредния авторитет. Не срещнахме голяма подкрепа в гилдията, но няма да се откажем.

"Стандарт" винаги е бил първата птичка

Името ни задължава да налагаме стандарти, да бъдем оригинал, не копие. Първи осъзнахме, че аксиомата на прехода "добрата новина е само лошата новина" е пагубна за всички нас - и ни убива. И като човешки същества, и като общество. Затова още преди години избрахме водещи за нас да са положителните новини. Първи започнахме да правим дискусии, кампания, да възкресяваме доброто с конкретна помощ към различни съдби - национални, градски, лични.
Затова днес, на 23-ия си рожден ден, искаме първи да изкрещим: "Не! На омразата!"

Край! Стига! Нека се спрем, нека се смирим. За да можем да се гледаме в огледалото. За да може да се гледаме едни други в очите. За да не се срамуваме, че живеем в тази държава. Така както се срамуваме през последните дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай