Да паднеш от небето в Коиловци

Да паднеш от небето в Коиловци | StandartNews.com

Кой вятър пак довя десантчик турист в село Коиловци? Явно съдбата си прави големи шеги понякога. Британски парапланерист литнал от Мадарското плато, но някак си се озовал в колоритното плевенско село. Човекът се приземил до един стопански двор, събрал си такъмите и си тръгнал. Дори на мегдана се разговорил на майчин език с местните красавици - студентки, дошли да помагат за доматената реколта. От тях чужденецът разбрал, че е извадил "биг лък" (голям късмет). С други думи се е разминал с юмручен разпит, в който щял да си каже и майчиния чай. Така де, чий го дири шотландската му гайда по тия земи. Много преди него вече плакаха, защото в Коиловци на такива НЛО не прощават. Миналата есен тукашните двама братя Слави и Васко Цоневи заедно с местен полицай опердашиха петима френски командоси. И те уж литнали от Румънско с парашути, пък станали жертва на въздушните течения и право в устата на звяра. Местните вързаха няколко от тях, а после им теглиха такъв пердах, че сигурно още им държи влага. "Чак когато ги напънахме яко на бой, почнаха да викат, че са туристи, да, ама късно е, либе, за китка, викат у наш'то село", още разказват братята герои. Цветанов обаче тогава ги тикна в ареста вместо да им даде медал, а личният им пример по опазване на северните граници да влезе в докладите ни за Шенген. Все пак какъв по-добър пример за ползата от нещатни сътрудници на МВР в борбата с битовата престъпност.

В същото време така и не се разбра какви бяха тия паднали от небето франсета, въоръжени до зъби. Каквато и да е мистерията, тя със сигурност ще влезе в местния фолклор за поколения наред. Току-виж до двайсетина години станала основа и на възстановки като в Копривщица. На всеки 16 октомври, например, предрешени като френски агенти, селяни ще се борят с тукашните храбреци. Туристи пък от близо и далеч ще идват и ще снимат с видеокамери постмодернистичния фолклор.

Нов кандидат да влезе в него е и падналият от небето турист миналата събота. Интересно е и отношението на местните към него, което общо взето показа три неща. Първо, българските селяни не са толкова лоши, колкото ги изкараха в парижката преса преди около година. Защото те реагират само на въоръжени неканени гости, а цивилните граждани на Евросъюза не закачат. Второ, вятърът очевидно е благосклонен към тукашните и по необясним начин превръща селото в спирка на въздушните коридори. От природния феномен, наподобяваш Бермудския триъгълник, спокойно могат да се извлекат сериозни дивиденти. Като да се развие екстремен селски туризъм. Като за начало ще се направи статистика колко параланеристи и парашутисти падат ежегодно в този край на България. След това ще се организира 24-часова дежурна група за посрещане. Делегацията спокойно може да се оглави от бай Миро - коиловския Денди. Той се носи в анцуг "Адидас", бяла риза с жабо, папионка и вратовръзка. Накуп. Така де откъде да знае какъв гост ще падне от небето - стайлингът трябва да е на ниво. Идейно би било и пришълците да прекопават доматите в нивата, в която са се приземили. Чужденците, виждали само Фейсбук ферми, 100% ще си паднат по облагородяващия душата и тялото земеделски труд.

И третото, което се вижда от птичия поглед над Коиловци е, че типичното българско гостоприемство в тези райони е прокудено от небивалата ромска престъпност. За това и хората там са се увълчили и са нащрек като във военно положение. По места са създадени мобилни опълчения, а всеки неидентифициран летящ обект е поредната крадлива птица, заплашваща живота или реколтата на стопаните. Така че, ако някой все още се чуди как прости български селяни смърсиха обучени френски агенти, да скочи с парашут над тези села. Ако му стиска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай