Събота,

Чомски: Светът се втурва към бездна

От: Администратор -
3583
Чомски: Светът се  втурва към бездна
A
A
A

На глобално равнище ние сме се втурнали към пропаст и сме изпълнени с решителност да се свлечем в нея, което рязко намалява нашите перспективи за достойно оцеляване.

Двете пропасти пред човечеството

Ние сме изправени не пред една, а пред две пропасти. Първата е екологичната катастрофа, която е неизбежна. Ние разполагаме с много малко време, за да се опитаме да се справим с нея. Ние се движим в невярна посока. Другата пропаст зее вече над 70 години. Това е заплахата от ядрена война, която в момента нараства. Ако вие внимателно погледнете този проблем, ще видите, че ние сме оцелели просто по чудо.

Човечеството е на около 100 000 години и в момента преживява уникален период в своята история. Човешкият род се намира в такава ситуация, в която много скоро, в течение на следващото поколение, трябва да реши - ще продължи ли разумният живот, или ще решим да го унищожим. Голямото мнозинство от учени признават, че изкопаемите горива трябва да останат под земята, за да могат нашите внуци да имат достойна перспектива. Но институционалните структури на нашето общество оказват натиск за изсмукване на всяка капчица. Последиците от промяната на климата за човечеството ще бъдат катастрофални, ние вървим към тази пропаст.

Обама не намали ядрената заплаха

Подкрепям преговорите с Иран, но по същество те са дълбоко погрешни. Има две държави, които буйстват в Близкия изток, постоянно осъществяват агресии, насилие, терористични актове и незаконни действия. Тези две държави притежават огромни арсенали с ядрено оръжие. Но тяхното ядрено оръжие не се обсъжда.

САЩ и Израел са две основни ядрени сили в света. По тази причина в международните допитвания, които се провеждат от американските социологически служби, мнозинството от хората посочват САЩ като най-голямата заплаха в света.

Политиката на Путин е разбираема

Както и повечето лидери, Владимир Путин е заплаха за своя народ. Очевидно е, че той предприе незаконни действия. Но да го представяме като ненормално чудовище, което страда от мозъчна болест и болестта на Алцхаймер, или е зло същество с муцуна на плъх, това са стандарти на оруелски фанатизъм. Искам да кажа, че неговата политика е разбираема. Идеята Украйна да се присъедини към западния военен съюз е напълно неприемлива за всеки руски лидер. Това представлява сериозна стратегическа заплаха за Русия, на която всеки руски лидер би реагирал. Всичко това е напълно разбираемо.

Европа е расистка

Европа изпитва сериозни проблеми. Някои от тях са резултат от икономическата политика, провеждана от чиновниците в Брюксел, Еврокомисията, а също така натискът на НАТО и големите банки, преди всичко - германските. Тази политика има определен смисъл, според своите автори. От една страна, те искат завръщането на рискованите и опасни кредити и инвестиции, а от друга, подобна политика разрушава държавата на общото благоденствие, която никога не им е харесвала.
Държавата на общото благоденствие е един от най-големите приноси на Европа в съвременното общество, но богатите и могъщите никога не са я харесвали. Така че от тяхна гледна точка нейното разрушение е добро. Другият проблем е, че Европа е много расистка, по-расистка от САЩ. Това не се виждаше, защото до неотдавна населението на Европа беше еднородно - докато всички сте блондини със сини очи, вие не изглеждате расист, но когато населението започва да се променя, расизмът се появява. Много бързо. Това е сериозен културен проблем в Европа.

(По БГНЕС)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Ноам Чомски