Чистка по време на избори

Чистка по време на избори  | StandartNews.com

София. С наближаването на изборния ден екипът на Марин Райков все по-усърдно взе да върти метлата. Служебното правителство изпревари старта на кампанията "Да изчистим България за един ден" и още миналата седмица висши служители започнаха да хвърчат на рояци. За повечето ненадейни рокади има основателни причини. Шефът на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов бе подканен да си ходи лично от премиера заради скандала с дезинфекцията на колите и камионите по българо-турската граница. Двама високопоставени чиновници от правосъдното министерство изгърмяха покрай разкритията за незаконно назначаване на хора във ведомството. Земеделският министър уволни шефа на Горското в Гоце Делчев след доклад на Инспектората, разкрил корупционни схеми. Ваньо Танов проведе чистка във Бургаската митница, след като разбрал, че с покровителството на митничарите били източени горива за 5 млн. лв. през нефтения терминал "Росенец". Своеобразен рекорд постави икономическият министър Асен Василев, който се закани да обезглави големите енергийни фирми

Отстраняването на 23-ма началници от бордовете на 13 фирми бе мотивирано с прибързаните им искания за увеличение на цената на тока, нуждата от антикризисна политика, а също и със смущаващите резултати от проверката в АЕЦ "Козлодуй".

По принцип логиката на уволненията и назначенията в изпълнителната власт е различна - пренареждането се прави след изборите от спечелилата и съставила правителство партия. Дългосрочни екипи и концепции не се правят от служебен кабинет, който управлява без мандат от парламента и чийто живот по презумпция ненадвишава 80-90 дни.

Естествено в енергетиката положението е апокалиптично и затова донякъде радикалните мерки на Василев са оправдани. Досега икономическият министър покани експерти от Европейската комисия (ЕК) да направят пълен одит на енергийния ни батак, а също предприе мащабна кампания за разсекретяване на договорите с доставчиците на ток. Разкриването на истината е изключително важно и лъсват ужасяващи проблеми, които обаче могат да се решават само дългосрочно от следващия кабинет. За съжаление обаче никоя от големите партии не гледа сериозно на непосилната цена на тока, на дълбоко затъналия в дългове от 2,5 млрд. лв. НЕК, на надутия балон с цените от "зелените енергии" и ТЕЦ-овете. В предизборната кампания нито ГЕРБ, нито БСП, нито някоя от по-малките партии не дават ясна представа как ще се справят с лавината от дългове свръхпроизводството и заробените с дългосрочни договори за скъп ток потребители.

Конкурсите за шефове на енергийните дружества, които възнамерява да направи Асен Василев, обаче не са панацея и трудно ще закрепят системата. Следващото правителство едва ли ще се съобрази със заварените назначения и е много вероятно да измете прясно постъпилите кадри.

Паралелен сюжет се разгръща в МВР, където началникът на ГДБОП Станимир Флоров бе ударен с няколко добре прицелени компромата отпреди 14 г., предшествани от основателните подозрения на БСП за мащабни подслушвания на опозиционни политици и едри бизнесмени. Акцията на прокуратурата в "светая светих" на МВР и започналото разследване на Флоров за взимане на подкуп извадиха от равновесие бившия вътрешен министър. Цветан Цветанов намекна, че "тайни общества" от съдебната система стоят в дъното на атаката срещу ГДБОП и че целта им е да бъдат заличени следи за техни престъпления.

На този етап е трудно да се прецени каква е истината, но остава впечатлението, че мощни задкулисни играчи се опитват да ловят риба в размътената предизборно вода. Очевидно главният прокурор Сотир Цацаров далеч не е "послушният магистрат" на ГЕРБ, както се опитваха да го обрисуват от опозицията. Въпросът е какъв ще бъде крайният резултат от всички размествания и проверки, които текат по високите етажи по властта. Дали ще се тръгне към пречистване и стабилизиране на системите. Или след изборите ще станем свидетели на нова вълна назначения и още по-динамични танци с метли, които ще засилят хаоса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай