Болката от Хирошима да бъде урок за света

Болката от Хирошима да бъде урок за света | StandartNews.com

Такаши Коидзуми, посланик на Япония

На 10 и 11 април 2016 г. в Хирошима, Япония, се проведе среща на външните министри на страните от Г-7 , на която бе приета декларация за ядрено разоръжаване и неразпространяване на ядрено оръжие в света. Групата на Г-7 включва страни като Япония, САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада, които са седемте водещи индустриални държави в света.

Държавните ръководители на тези седем страни заедно с ръководителите на страните от ЕС всяка година се събират около кръглата маса с цел да обменят свободно и открито мнения и да постигнат консенсус по различни глобални проблеми, пред които е изправена международната общност.

Тази традиция започна през 1975 г., а тази година Япония ще бъде домакин на срещата на високо равнище на ръководителите на страните от "Голямата седморка" , която ще се проведе през месец май в Исе-Шима.
Провеждането на срещата на външните министри на страните от Г-7 предшества срещата на високо равнище на ръководителите на страните от "Голямата седморка".

Министърът на външните работи на Япония, г-н Фумио Кишида, който беше председател на Срещата на външните министри на страните от Г-7, е роден в Хирошима, града, над който беше пусната атомната бомба, и е изключително силно ангажиран и мотивиран да работи за реализирането на ядреното разоръжаване и неразпространението на ядрено оръжие в света.
На срещата на външните министри на страните от Г-7 в Хирошима г-н Кишида изрази силна позиция, че е важно да се изпрати ясно послание към международната общност, като в резултат на това ядрено въоръжените страни и невъоръжените страни се обединиха в едно и посредством "Декларацията от Хирошима" изпратиха на международната общност мощно послание.

Декларацията започва с изречението "Хората на Хирошима и Нагасаки преживяха огромно опустошение и нечовешко страдание в резултат на атомните бомбардировки", като продължава "трябва да се създадат условия за свят без ядрени оръжия, по начин, който насърчава международната стабилност" и "призоваваме страните, притежаващи ядрени оръжия, към подобряване на прозрачността и молим всички страни да подкрепят диалога за ядрено разоръжаване", и накрая "политическите ръководители, които посетиха Хирошима и Нагасаки, бяха дълбоко развълнувани и се надяваме, че и други хора ще ги последват и ще посетят тези места".

В допълнение към това, по време на провеждането на срещата, външните министри на страните от Г-7, сред които има и членки, притежаващи ядрено оръжие, посетиха първия по рода си Мемориален музей на мира в Хирошима и положиха цветя пред кенотафа на жертвите от атомните бомбардировки, а по предложение на държавния секретар на САЩ , г-н Джон Кери, направиха кратко посещение и на "Атомния купол" в Хирошима. Така всеки един от участниците в срещата успя да се докосне до реалността на атомните бомбардировки. Повечето външни министри единодушно споделиха, че са "дълбоко развълнувани" и "много силно са се впечатлили от видяното".

Тези посещения, в съчетание с "Декларацията от Хирошима", е историческа стъпка, която отново ще раздвижи международната движеща сила за постигането на "свят без ядрени оръжия".

За съжаление, на проведената през април-май 2015 г. конференция за преразглеждане на Договора за неразпространение на ядрените оръжия не беше одобрен заключителен документ от конференцията. От тогава се задълбочи конфликтът между въоръжените с ядрено оръжие страни и тези без ядрено въоръжение и международната движеща сила, която беше насочена към "свят без ядрени оръжия" като че ли отслабна.

При такива обстоятелства Северна Корея извърши ядрен опит и изстреля балистични ракети, а международната ситуация по отношение на разоръжаването и неразпространението на ядрени оръжия се намираше в трудно положение.
Като единствената страна в света, претърпяла атомна бомбардировка, Япония и японците най-добре знаят колко жестоко и нечовешко оръжие е това.

Атомната бомба беше пусната над Япония през август 1945 г. и тогава в Хирошима загинаха 140 000 души, а в Нагасаки 90 000. Топлинните лъчи на атомната бомба, които буквално са изпепелили хората, са достигали 4000 градуса C, а щетите от радиацията са изключително сериозни. Броят на хората, починали от болести, които са следствие от радиацията като рак и др., възлиза на 290 000 човека.

Освен тях 70 години по-късно, днес 190 000 души страдат от последствията на атомната бомба. Не ми се иска да свеждам опустошителната сила на атомната бомба само до цифри и затова ще разкажа историята на едно момиче. Било е в навечерието на нейната сватба, която е щяла да се състои седмица по-късно, когато избухва атомната бомба и тя загубва бъдещия си съпруг и цялото си семейство. Самата тя е получила сериозни изгаряния и дълго е страдала от последствията на радиационното облъчване. Тази млада жена за един миг загубва всички важни неща като мечтата си за бъдещето, щастието си, здравето си. Колко ли голямо е било нейното отчаяние, мъка и страдание. Когато си мисля за ужасите от атомната бомба, винаги се сещам за това момиче, чието име дори не знам. Ядреното оръжие е оръжие, което не трябва да се използва никога повече от човечеството, без значение от причината.

Смятам, че Япония и японците имат мисия да информират света колко опасни и страшни са ядрените оръжия. "Декларацията от Хирошима" завършва с изречението "ние се присъединяваме към силното желание на хората от Хирошима и Нагасаки никога повече да не се използват ядрени оръжия".

Силно се надявам, че по време на срещата на високо равнище на ръководителите на страните от "Голямата седморка" през месец май, под ръководството на г-н Шиндзо Абе, който ще бъде председател на срещата, ще се проведе дискусия между държавните ръководители от всяка страна, базирана на "Декларацията от Хирошима", и по този начин международната общност ще направи крачка напред към реализирането на "свят без ядрени оръжия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай