Вторник,

Бесове до поискване

От: Администратор -
1926
Бесове до поискване
A
A
A

Кукловодите, които преди месец разгърнаха черната пропаганда срещу нелегалните имигранти, днес вече виждат отровните плодове от своето начинание. Взет погрешка за бежанец младеж бере душа в болницата след зверски побой, шайки неонацисти щурмуват пансиони за чужденци в центъра на столицата. Наръганата Вики още се лекува, възстановява се от раните си и 17-годишният сириец, пребит в квартал "Военна рампа".

Напливът от Сирия, Близкия изток и Северна Африка към нашата страна от юли насам завари неподготвени държавните институции, които обаче бързо се мобилизираха и полагат максимални усилия за осигуряването на подслон на клетниците и обработката на документите им.

Веднага след като броят на прекосилите браздата скочи до стотина за денонощие, в медиите обаче бе задвижена зловеща кампания, размахващи като знаме всевъзможни ужасни заплахи.

Сред най-запомнящите се са: рискът от заразни болести, масова проституция, демографска окупация, бум на венерическите заболявания, кражби, убийства и насилствена ислямизация на страната.

Като флагман на ксенофобската истерия се прояви депутатката Магдалена Ташева, която първа обяви сирийците за главорези, човекоядци и потенциални българоубийци. Партията на Волен Сидеров, която крепи парламента и правителството, откри сезона, но след нея на хорото се хванаха и ВМРО, чийто младежки лидер Ангел Джамбазки вече е разследван за всяване на етническа и религиозна ненавист.

Пикът на антиимигрантската епопея дойде в събота с учредяването на Националистическата партия на България, в чиито редици намериха място скинари и футболни хулигани. Новата формация е нерадостен знак, че крайнодесният сектор продължава да се радикализира.

Докато Сидеров вече е част от статуквото, поукроти се и изпитва алергия към повечето протести срещу властта, на сцената излизат безцеремонни и яростни младежи, готови с насилие да бранят "Kleta Majka Balgariq". На разгневените младежи с къси прически, кожени якета и кубинки им е тясно и в твърде академичната ВМРО, да не говорим за наситената с улегнали ветерани и общественици НФСБ.

Изборите са вече зад ъгъла и силната конкуренция между националистите се изразява в това кой има най-сериозни принос в спирането на "имигрантската опасност".

Те не могат да бъдат трогнати с аргументи, че две трети от пристигащите са жени и малки деца, а побоят над тях не е особено геройство.

Нито с това, че 99 на сто от идващите мечтаят час по-скоро да избягат в Западна Европа и почти никой не желае да се засели у нас. Трудно ще разберат, че България по силата на Женевската конвенция е длъжна да се погрижи за клетниците и не може обратно да ги изтласква в Турция. (Анкара пък изобщо не дава бежански статут на идващите от Сирия, а ги третира като "гости".) Невъзможно е също така да се затвори българо-турската граница, преди отново да бъде вдигнат кльонът.

Безчинствата на шпицкомандите и обработването на общественото мнение с мита за "лошите имигранти" навяват сравнения с гръцката драма. След 2007 г. в южната ни съседка започнаха да влизат по 130-140 хиляди души годишно, което в разгара на икономическия срив доведе до раждането на влиятелната неонацистка партия "Златна зора", която се прочу с погромите над чужденци и набезите на паравоенните си отряди. Там е работата, че "Златната зора" започна да набира скорост в Гърция едва след като имигрантите там започнаха да гонят половин милион, докато у нас националистическите бесове започваха да вилнеят още преди да сме стигнали сравнително скромното число от 10 хиляди.

За разлика от Атина, където се надигна силно антифашистко движение в отговор на репресиите, в България няма ясно забележими обществени прояви срещу расизма и насилието. Като изключим дежурните декларации на шепа сдружения, останалите ходещи съвести на нацията си остават втренчени в чистите и светли прояви на студентската окупация и антиправителствения протест. Управляващите партии, които пък са фатално зависими от "Атака", не смеят да им направят дори другарска забележка за злокобния тон.

В тази критична ситуация цялата отговорност пада върху плещите на МВР. Неприятното е, че усилията на униформените служители не само че не се разбират, но и понякога се подценяват и саботират. Опитът за убийство над Метин трябва да събуди българското общество, преди предизвиканите от омраза касапници да са станали ежедневие по нашите улици.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички