Стара Загора отново ще бъде столица на оперното и балетното изкуство

Градът посреща едно от най-емблематичните събития в света на културата - Фестивал на оперното и балетното изкуство

Стара Загора отново ще бъде столица на оперното и балетното изкуство | StandartNews.com

Традиционният форум отново идва с богата и интересна програма. „Поздравления за целия екип на Старозагорската опера, ръководството ѝ реализира изключителна продукция, която поддържа културния, духовния и артистичния дух.

Община Стара Загора ще продължи да стои зад всички, което Държавната опера прави“, сподели кметът Живко Тодоров. По време на пресконференция по повод началото на 53-тото издание на ФОБИ.

Тодоров подчерта, че отсега ще започне съвместната работа на двете институции във връзка с отбелязването през 2025 година на 100-годишнината на втората в България опера - тази под липите, както и 55-тия Фестивал на оперното и балетното изкуство.

Живко Тодоров поздрави сърдечно и поднесе букет на оперната прима Веселина Кацарова - артистичен директор на Старозагорска опера, която в рамките на Фестивала провежда свой Майсторски клас.

Ресорният зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева бе категорична, че Старозагорската опера поддържа ниво, което е високо не само за националните, но така и за европейските сцени.

„За 53-ти път Операта и Общината обединяват ресурс за провеждането на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. В програмата му няма да откриете познати заглавия, а главно такива, които по-рядко се изпълняват.

С премиерата на „Евгений Онегин” нашата опера „задава вкуса” на фестивалната програма. В нея присъстват 5 опери, 2 от които на Вагнер, едно балетно заглавие, едно българско заглавие и безкрайно интересна съпътстваща програма”, каза от своя страна директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов.

„Моят професионален път е започнал точно тук - в Стара Загора, по време на този фестивал. Няма нищо случайно! Ето, че той продължава да съществува, въпреки тежките времена в световен план. Това изкуство е живо, благодарение на всички хора, които се грижат за него.

Артистите са вътре в него, но без подкрепа - организационен и финансов ресурс, няма как нещата да се случват“, сподели Веселина Кацарова. „Евгений Онегин” е лирико-психологическа опера, развива се в насока, коренно различна от италианските опери.

Музиката е поставена върху изключително трудния текст на Пушкин. Чайковски е прекрасен оркестратор, изключителен мелодик. В музиката има толкова солиращи инструменти, които наподобяват самостоятелни концерти.

С „Евгений Онегин” ще дадем отново висока летва за съизмерване с другите театри. Действието в операта ни потапя в свят, от който ние сме откъснати сега, в съвремието ни”, сподели пред представителите на медиите Ивайло Кринчев, главен диригент и диригент на постановката.

От своя страна режисьорът Славчо Николов разказа, че „Евгений Онегин” е първото оперно заглавие от П.И.Чайковски, върху което работи. „Чайковски е велик драматург и много голям режисьор.

В операта правя човешки разказ на една класическа история „За ада на пропуснатите възможности”. Със сценографа и автор на костюмите Гендони искахме представлението да е класическо, но и леко абстрактно. Чудесно работим и с Ромина Славова и Марсело Молина, които поставиха пластиката на „Евгений Онегин”.

В края на пресконференцията Веселина Кацарова се обърна със специална покана към своите почитатели - да посетят концерта на майсторските класове /своя/ и на Калуди Калудов на 29 ноември, от 19.00 часа в Операта, защото „бъдещето на Операта са младите изпълнители, които трябва да бъдат подкрепени и окуражени“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай