Кметове почетоха патриарх Неофит

Патриархът почина вчера след продължително боледуване

Кметове почетоха патриарх Неофит | StandartNews.com

Кметове на областни градове в страната изказаха съболезнования по повод кончината на патриарх Неофит, съобщава БТА.

Късно снощи Българската православна църква - Българска патриаршия официално съобщи, че Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е починал след продължително боледуване.

Светият Синод се събира днес на извънредно заседание, на което се очаква да бъде определена датата за поклонението и погребението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Кметът на Варна Благомир Коцев написа във Фейсбук: "Бог да прости Негово Светейшество патриарх Неофит!"

Своята почит изрази и кметът на Велико Търново Даниел Панов, който написа: "Бог да прости Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Софийски - Неофит!. Благочестив, смирен, достоен и родолюбив български духовник, Неофит ръководеше мъдро Българската православна църква. Светла да е паметта му и царство му небесно! Поклон!".

Кметът на Враца Калин Каменов публикува снимка с патриарха в социалната мрежа, придружена с думите: "Бог да прости Негово Светейшество патриарх Неофит! Поклон пред паметта му!"

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Митрополит с призив към миряните след кончината на патриарха

"Имах привилегията да се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и мога да кажа, че този човек носеше мир, светлина и смирение. Българската православна църква загуби изключителен пастир на вярата! Господ да е милостив и да посочи най-достойния сред достойните, за да продължи делото Божие сред миряните! Мир и светлина на душата на Негово Светейшество!",  написа в социалната мрежа кметът на Габрово Таня Христова.

"Бог да прости патриарх Неофит! Неговата вяра и смирение бяха вдъхновение за всички православни българи!", написа и кметът на Добрич Йордан Йорданов в профила си във Фейсбук.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Свещеник разкри къде Неофит е пожелал да бъде погребан

Кметът на Перник Станислав Владимиров публикува на страницата на общината следното послание: "С дълбока болка научих за кончината на Негово Светейшество Патриарх Неофит. Той бе личност, която обединяваше, излъчваше скромност и доброта. Неговото служение и мъдрост остават в нашите сърца, а наследството му ще продължи да бъде пример за подражание за всички нас. Негово Светейшество ще бъде запомнен със своята доброта, състрадание и готовност да помогне на нуждаещите се. Поклон пред паметта му!"

Своите съболезнования изрази и кметът на Разград Добрин Добрев в социалната мрежа: "Напусна ни Негово светейшество патриарх Неофит. Русенски митрополит до 2013 година и духовен баща на Разградска духовна околия. Като патриарх той продължи да се грижи с пастирска обич не само за Разградска духовна околия и Русенска митрополия, но и за цялата ни православна църква. Духовник за пример, мъдър, обединител, с блага душа и добро сърце, обичан от българския народ. Бог да го прости! Вечна памет, Владико!"

ПРОЧЕТЕТЕ: Ето къде започва поклонението пред тялото на починалия патриарх Неофит

"С дълбока болка научих за кончината на достолепния ни духовен пастир. Той бе личност, която излъчваше светлина, съчетана с изключителна скромност и доброта. Много ще ни липсват и благата му усмивка и прекрасният му глас, истински дар от Бога... Помня думите му при последната ни среща, когато благослови русенци, с които бе дълбоко свързан в дългогодишната си служба като наш Русенски митрополит. Нека Господ да даде упокой на душата му. Поклон пред паметта му!", написа кметът на Русе Пенчо Милков.

Почитта си изрази и кметът на Сливен Стефан Радев: "Поклон пред паметта на Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски!  Главата на Българската православна църква напусна този свят завинаги, за да продължи духовния си път при Бог, на когото бе посветил живота си. Кончината на духовния водач на България е тъжна вест за всеки православен християнин. Поклон!".

ВИЖТЕ: Стана ясно кой ще ръководи Светия синод. Изненадата

"Бог да прости българския патриарх Неофит! Нека доброто, което проповядваше, да влезе в сърцата на повече хора!", беше посланието на кмета на Стара Загора Живко Тодоров във Фейсбук.

Кметът на Хасково Станислав Дечев написа в социалната мрежа: "Бог да прости и упокои душата на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит!"

Кметът на Ямбол Валентин Ревански публикува снимка на патриарх Неофит във Фейсбук и отбеляза в публикацията си: "Той ръководеше Българската православна църква с човещина! Бог да го прости и упокои душата му! Дълбок поклон!".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай