Есенен салон 2023 ще покаже майстори на четката в Стара Загора

Откриването ще се състои на 5 октомври, от 18.00 часа, в изложбена зала „Лубор Байер“

Есенен салон 2023 ще покаже майстори на четката в Стара Загора | StandartNews.com

По традиция, навръх Празника на Стара Загора, ще бъде открит Есенен салон 2023, организиран от Съюза на българските художници и Община Стара Загора. Откриването ще се състои на 5 октомври, от 18.00 часа, в изложбена зала „Лубор Байер“.

На тридесетото издание, майстори на четката ще представят своите произведения на изкуството, като в изложбената вечер участват 66 творби от 42 автори, одобрени от журито.

„В навечерието на празника на града е редно да си спомним за Христо Куртев, именно в качеството му на художник. Работи като учител по краснопис в светиниколското петокласно училище, негов ученик е Антон Митов, а по същото време главен учител там е Петко Рачов Славейков. През 1875г. Куртев рисува лъвчето върху знамето на старозагорските въстаници. Четири години по-късно гравира словото върху медната плоча поставена до основоположения камък за възстановяването на града. От 1993 година пък общата изложба на художниците в града се открива именно на тази дата и носи ново име – „Есенен салон“, казва Милен Алагенски, председател на СБХ под липите.

Всяка година, жури излъчено от СБХ присъжда номинации на отличилите се, както и голямата награда на есенния салон, която е пластиката „Тракийски конник“ на старозагорския скулптор Александър Козаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай