Бургас готви голяма изненада за новогодишната нощ

2500 банички вече се точат

Бургас готви голяма изненада за новогодишната нощ | StandartNews.com

Източник: БНТ

В Бургас ще спазят традицията за посрещането на Нова година на площада. 2500 банички ще зарадват бургазлии в новогодишната нощ. Екип от 7 души запретна ръкави още от ранни зори, за да спази традицията и тази година, предаде БНТ.

Ден преди Нова година в общинската кухня в Бургас кипи усилена подготовка. 100 кг кори, 80 кг сирене и над 1000 яйца - са част от продуктите за приготвянето на баничките под формата на охлюв.

"В новогодишната нощ ще бъдат раздадени над 2500 банички и същото количество чашки вино за всички бургазлии, както и късмети към баничките. Късметите ще бъдат традиционни - здраве, любов, щастие и разбира се, ще има и мързел", каза Станислава Атанасова, главен готвач.

Близо 15 часа работа в кухнята са необходими за приготвяне на всички 2500 банички. А екип от 7 души е запретнал ръкави още от ранни зори.

"Щастливи сме, че можем да почерпим цял Бургас с нашите банички. С готовата смес - навивам ги с удоволствие и винаги прибавям щипка любов. Така знам от моята майка и това го прилагам за всички бургазлии - да са здрави и щастливи в новогодишната нощ", обясни Надя Гайдарова, готвач.

Готвачите използват и масло, за по-апетитен вкус.

"Колежката навива в момента баничката и я правим на рогче. Печем я на 170 градуса в затоплена фурна. Докато не ги направим, няма да си тръгнем", сподели Минка Стайкова.

Готовите банички старателно се опаковат и трябва да бъдат доставени на площада до утре вечерта. А раздаването им ще започне в първите минути на новата 2024 година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
,Златина Иванова
преди 3 месеца

Едно голямо Благодаря за неуморния труд на готвачките!

Откажи