Арт работилница за преправка на дрехи и начини за рециклирането им показаха на площада пред Общината

Арт работилницата предостави възможност на желаещите да се включат в преработката на текстил

Арт работилница за преправка на дрехи и начини за рециклирането им показаха на площада пред Общината | StandartNews.com

В съботния ден, на площада пред Община Стара Загора, жители и гости на града имаха възможност да се включат в арт работилница за поправка и преправка на дрехи. Експерти от българския бранд TexCycle показаха от какво са направени дрехите, чрез специален скенер, как могат да бъдат предадени ненужните вече такива и как може да бъде удължен техният живот. В инициативата се включиха и Росица Копривчина, директор на Дирекция „Транспорт, чистота и екология“, както и експерти от отдела.  

Арт работилницата предостави възможност на желаещите да се включат в преработката на текстил и да се запознаят с процеса на изработване на нови вещи от ненужни дрехи.

Генерирането на текстилни отпадъци е глобален проблем, тъй като те често попадат в сметищата, където се изгарят и причиняват силно замърсяване на околната среда. Към момента разделното събиране на непотребните текстилни продукти е единственият начин те да получат втори живот – отново като дрехи или рециклирани в други продукти.

Повторната употреба е най-екологичното продължаване на живота на текстила, според стратегията на Европейския съюз за постигане на кръгова икономика, тъй като за него се изисква най-малко допълнителен ресурс и енергия. Събраните дрехи се сортират и дезинфекцират и според своето състояние намират последваща реализация. По-голямата част от годните за употреба дрехи, събрани в България, отиват в страни с по-нисък стандарт на живот. Основната цел е всяка дреха да намери собственик, който има нужда точно от нея и би я носил, удължавайки жизнения ѝ цикъл.

Има известно количество текстилни продукти, които са негодни за употреба под формата на дрехи, но могат да бъдат оползотворени като парцали. Това са памучни тъкани, които са незаменим консуматив в различните индустриални предприятия, цеховете за металообработка, корабостроене, печатници, сервизи, автомивки и други.

В зависимост от еднородността и качествата на текстилните продукти рециклираните влакна могат да се използват за нови нишки за производството на дрехи или за продукти от нетъкан текстил като изолации. Тъй като неизползваемите дрехи включват голямо разнообразие и от цветове, засега не е възможно да се намери подходящ начин за рециклирането на всеки вид поотделно. Това налага предаването им за друго оползотворяване – използването им като алтернативно гориво в специализирани и сертифицирани инсталации на енергоемки производства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай