Американец от Тексас възражда любимо място в Благоевград

Става дума за плажа, който е в руини от 5 години

Американец от Тексас възражда любимо място в Благоевград | StandartNews.com

Американец от Тексас подема кампания за възраждане на плажа на Благоевград, в която благоевградчани сами да възстановят открития плувен комплекс с дарения и доброволен труд, като и той е готов да се включи, пише вестник Струма.

Името му е Джими Хорн и на среща с кмета Методи Байкушев вчера е коментирал идеята си общността със собствени сили и средства да превърне руините в привлекателно място за всички.

От около 2 г. Джими Хорн живее в Благоевград с нежната си половинка, софиянката Евдокия Николова, и трите им малки деца.

„Желанието ми като жител на Благоевград е да променим града, в който живеем, не се знае колко ще останем тук, може да е завинаги, кой знае“, коментира пред „Струма“ идеята си Джими Хорн и допълни: „Децата ни ходят тук на училище и е нормално  да искам да направя нещо за това място.

Имам няколко различни бизнеси в Америка, които осигуряват на семейството ни достатъчно пари и нужда тук да  работим. Харесваме живота си в Благоевград и искаме градът, в който живеем, да има хубава, позитивна енергия, за да ни е приятно на всички. Правил съм големи и малки проекти и за мен е необяснимо да се изостави такъв обект като открития плаж, той е приоритет за града и се набива на очи“, мотивира причината да насочи вниманието си точно към Аквапарка американецът и категорично отказва да бъде сниман.  

Доволен е от срещата си с кмета Методи Байкушев, на която не са взимани решения, а е дискутирана идеята общостта да направи нещо с общи усилия.

„Мислим, че трябва да е възможно този плаж да се „вдигне на крака“ не за десетки милиони, а за много по-малко. Не знаем всъщност какво е положението и какви инвестиции ще са нужни като начало, но кметът ме окуражи да отида на място и да направя оглед, за да преценя състоянието. Общината има отговорност, тъй като имотът е общинска собственост, и е възможно да отпуснат хора за първата фаза на разчистването. Едва тогава ще се разбере състоянието и да се обследват възможностите за ремонт. Вярата и надеждата ни е, че голяма част от съществуващата архитектура може да се използва. Амбициозната ни идея е големият басейн да се отвори за ползване през следващото лято“, оптимист е тексасецът.

Съпругата му Евдокия Николова допълва, че  благоевградчани им разказват носталгични спомени от миналото, когато плажът е работил. „Видяхме снимки, включително и от 1971 г., когато е бил без ограда и се е ползвал безплатно. Това е един идеал и не знам дали вече може да се постигне, но ако общината остане собственик и оператор на този плаж, благоевградчани ще могат да му се наслаждават“, убедена е тя.

В Щатите Джими Хорн има бизнес в сферата на енергетиката и предприемачеството през последните 15 г. и е развил 5 ферми за ветрогенератори с общо 500 турбини.

Плажът в Благоевград стои затворен и се руши вече 5 години, а жителите на общината се гневят, че са принудени да търсят прохлада през летните месеци в съседни населени места. През януари  2021 г. ОбС  прекрати концесията с „Аква парк“ ЕАД за плувния комплекс с около 3,5 млн. лв. загуби за общината.  Договорът за концесия на комплекса от закрит и открит плувен басейн бе сключен през 2005 г. между бившия кмет Лазар Причкапов и тогавашния управител на дружеството Росен Христов. В началото на юни 2019 г.  собственикът на „Аква парк“ ЕАД Елена Петрова Таскова внесе искане в общината за прекратяване на концесията с мотива, че заради променените икономически условия в страната дружеството не можело да експлоатира обекта на концесията. Откритите басейни останаха празни, а закритият отдавна бе заключен. Още през 2016 г. при разпоредена от прокуратурата и РДНСК проверка на сградата на закрития басейн бе констатирано, че обектът не може да се ползва, тъй като застрашава живота на потребителите.

Софийски градски съд на 5 март 2020 г. прекрати търговската дейност на „Аква парк“ ЕАД и бе открито производство по ликвидация на дружеството чрез назначаване на ликвидатор. „Аква парк” ЕАД бе преустановило плащането на концесионни такси на Община Благоевград от май 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Kamelia Stamenova
преди 4 месеца

Tova e chydesno i imam idea. Da ce napravi za obiknovennite xora

Откажи
Човек от кв.Плажа
преди 4 месеца

Ако има разчистване на аквапарка със сигурност половината махала ще се включи със доброволчески труд!

Откажи
Стефан
преди 4 месеца

Този плаж би трябвало да се премести на местото на езерото в близкия парк. Мястото му не е в града.

Откажи