Тодор Тодоров: ГЕРБ ще повиши доходите

Качествени здравни грижи, добро образование и адекватни обществени услуги, ще ни позволят да задържим младите хора, казва Тодор Тодоров

Тодор Тодоров: ГЕРБ ще повиши доходите | StandartNews.com

  • Качествени здравни грижи, добро образование и адекватни обществени услуги, ще ни позволят да задържим младите хора, казва ТОДОР ТОДОРОВ, водач на листата на ГЕРБ в Силистра
  • За първи път България ще има 200 млн. евро, предназначени за най-слабо развитите региони
  • Основна цел ми е привличането на стратегически инвеститори за силистренския регион
  • С гордост мога да заявя - извадихме тежкотоварния трафик от града
  •  Ще ремонтираме минимум по 1000 км пътища годишно

- Г-н Тодоров, какво предвижда програмата за ГЕРБ за развитие на регионите през следващите 4 години?

- За първи път в историята на членството си в ЕС България ще получи допълнителни целеви средства в размер на 200 млн. евро, предназначени за най-слабо развитите региони, за засилването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места. Приоритетно в програмата на ГЕРБ е заложено реализирането на проекти в Северна България с цел намаляване разликите в развитието на различните региони в страната. Голямата, обща цел, която си поставя ГЕРБ, е икономическият растеж на регионите. Той не може да бъде постигнат обаче без няколко задължителни фактора. Пътищата са реалният резултат от работата на правителството, от който се възползваме всички ежедневно. За последните 4 години правителството е ремонтирано около 4000 км пътища, като няма нужда да споменавам магистралите. Изграждането им ще продължи, а минимум по 1000 км пътища годишно ще бъдат ремонтирани. Никога свързаността в България не е била толкова улеснена и модерна. Идвам от частния сектор и мога да заявя - блокирани ли са пътищата, буквално, стопански дейности не могат да се извършват. Добрата инфраструктура е предпоставка за повишаване на жизнения стандарт, за достъп до основни услуги, за свързаност между регионите. Но тяхното развитие не може без основния двигател за това - хората. Насочваме усилията си към осигуряване на работни места, висококачествено образование и адекватни обществени услуги. Категорична цел остава повишаването на жизнения стандарт.

- Кои са най-големите проблеми на област Силистра, които се нуждаят от спешно решение?

- С гордост и удовлетворение мога да заявя, че успяхме да се справим с един от най-сериозните проблеми за последните десетилетия, пред които се е изправяла Силистра - извадихме тежкотоварния трафик от града. На никого не е приятно да живее на място, през което ежедневно преминават стотици тирове, които замърсяват въздуха, тормозят жителите. Представете си шума и щетите върху инфраструктурата. Благодарен съм за подкрепата на премиера Бойко Борисов. След редица преговори и настояване от наша страна той разговаря с румънския си колега и успяха да се договорят. Пускането на ферибота “Силистра-Кълъраш” спаси града ни, но е и предпоставка инвеститорите да погледнат към нас.

Една от основните ми цели е да бъдат привлечени стратегически инвеститори за силистренския регион. Завършването на магистрала “Хемус” също ще приближи региона ни към тези, които в момента ни изпреварват.

- Кои са другите приоритети, върху които ще работите?

- За ГЕРБ сред приоритетите винаги е било здравеопазването. Изключение не правят и политиките ни на местно ниво. Болницата в Силистра бе пред колапс. Насочихме усилията си в стабилизирането на здравните услуги за съгражданите си. Успяхме да привлечем финансиране от държавата в размер на 8 млн. лв., което бе насочено към ремонт, закупуване на апаратура, цялостно подобряване на болничната база и създаване на отделение по инвазивна кардиология. Последните месеци ни показаха колко уязвима е системата и каква непрестанна нужда има от работа по подобряването й. Ние от ГЕРБ няма да спрем да се грижим здравеопазването да получи облика, който заслужава.

- Демографската криза е един от приоритетните въпроси, за които ГЕРБ обеща специални мерки. Обезлюдяването на Североизточна България е факт. Каква подкрепа от държавата очаква регионът, за да останат младите в него и да работят за развитието му?

- Нашият регион не прави изключение и демографската криза се явява едно от сериозните изпитания пред нас. Сигурността в здравните грижи, осигуряване на работни места и качествено образование, са основните фактори, които ще ни помогнат да задържим младите, да върнем тези, които са били принудени или са избрали да живеят далеч от семействата си, от родителите си.

Основната причина за демографската криза е икономическата миграция в посока други райони в България или чужбина, в търсене на по-добри доходи и перспективи за развитие. Само целенасочена политика на държавата за Североизточна България и привличането на сериозни инвестиции, ще задържи най-активната и образована част от населението, а по-високите доходи и сигурната перспектива за бъдещето ще бъдат последвани от пречупване на негативната тенденция в демографията на целия район. Това може да стане с организирани свободни икономически зони, концентрация на промишлени зони със съответната инфраструктура и данъчни стимули за инвеститорите в определени райони. За да се постигне икономически скок, се планира изграждане на нова мрежа стратегически индустриални паркове, подкрепена с 415 млн. лв., по публична инвестиционна програма за капацитет и свързаност. Важна остава работата във всички сектори, защото изборът къде да живееш и работиш зависи не само от възнаграждението, но и от качеството на живота. Перспективите пред себе си човек не вижда през секторните политики на различните ведомства. Затова при планирането винаги сме разсъждавали комплексно и според нуждите на хората.

- Кой от новите играчи – Цветан Цветанов, Мая Манолова, Слави Трифонов приемате за конкуренция на ГЕРБ?

- Някакъв потенциал, ако мога така да го нарека, на национално ниво може би ще се опита да покаже партията на Слави Трифонов, докато в област Силистра цитираните от вас "нови играчи" нямат поддръжници и не очаквам да постигнат каквито и да е съществени резултати.

- Вие сте един от големите дарители за култура и подкрепа на културно-историческото наследство в региона. Какви са последните Ви инициативи?

- През изминалия уикенд положихме камъка в основите на най-новия православен храм "Св.св. Константин и Елена" в най-голямото село в област Силистра - Айдемир. Той беше осветен от Доростолския митрополит Яков. Идеята за тази църква е от 2014 г., но реалните дейности по осъществяването й започнаха едва преди дни. Превърнах в своя лична мисия да допринасям за това обществото ни да живее в условия на разбирателство, толерантност.

Навръх Стефановден, миналата година заедно с отци от епархията открихме новоизградения в дуловското село Черковна православен храм "Св. Архангел Михаил". Църквата бе построена с дарения, 80% от необходимата сума подпомогнах с лични средства.

Без значение, че предстоят избори, аз ще продължавам със своите лични инициативи. Смятам, че професионалните занимания нямат пряко отношение към социалната отговорност, дарителството, благотворителността. Това са дейности, които независимо кой, къде и как работи може да прави, не е необходимо да са свързани с някакъв пост и длъжност. Това е вътрешно усещане за подкрепа на нуждаещи се, подкрепа на каузи, може да бъде извършено по всяко време независимо къде и как се намира човек.

- Имахте идея за паметник на Флавий Аеций – римлянинът, който спира нашествието на хуните в Европа, разгромявайки Атила. На какъв етап е тя?

- Идеята за издигане на паметник на “последния истински римлянин”, както наричат историците Флавий Аеций, възникна с желанието ни, да се отдаде нужната почит и уважение към великия римлянин, прославил родния си град, римската империя, и останал завинаги в нейната история. Роден е през 390 г. в Доросторум, днешна Силистра. Флавий Аеций е римски военачалник от последните десетилетия на Западната Римска империя. “Спасителят на Рим" Аеций е най-известен в историографията със своята победа над Атила в битката на Каталунските поля през 451.

Като председател на Инициативен комитет за издигане на паметник в негова чест, проведох срещи с посланика на Италия у нас Н.Пр. Стефано Балди в края на 2019 г. Идеята ни бе подкрепена и от министерството на туризма. Не сме се отказали от реализирането на инициативата, спряха ни мерките, които бяха наложени в следствие на пандемията. Този исторически факт е гордост за Силистра. За това срещнахме категорична подкрепа за издигането на паметник в негова чест.

- Какви цели си поставяте в кампанията – колко мандата да вземе ГЕРБ?

- Нашата цел в тази кампания е постигането на минимум два мандата от четири в нашия избирателен район - 20 МИР-Силистра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай