124 млн. лева ще ни струват изборите през ноември

Правителството е готово да отпусне допълнителни средства за видеонаблюдение

124 млн. лева ще ни струват изборите през ноември | StandartNews.com

123,8 млн. лв. ще струват изборите през ноември. Толкова отделя правителството в план-сметката за изборите. Тя е одобрена с постановление на Министерски съвет и включва провеждането както на предсрочните парламентарни избори и първи тур на президентските избори на 14 ноември, така и предвиждането за балотаж на президентските избори една седмица по-късно. Правителственото постановление е прието неприсъствено.

От Министерски съвет уточняват, че след сключване на договор за доставка на допълнителни машини за гласуване с инсталиран приложен и системен софтуер, нужните средства за необходимите допълнителни разходи ще бъдат отпуснати по бюджета на Централната избирателна комисия, по реда на чл. 109, ал. 3 от Закона за публичните финанси.

При вземане на решение от страна на Централната избирателна комисия за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, правителството също има готовност да осигури необходимите за целта допълнителни средства.

Съгласно чл. 18, ал. 2 от Изборния кодекс разходите по подготовката и произвеждането на изборите са за сметка на държавния бюджет, по приета от Министерския съвет план-сметка, съгласувана с Централната избирателна комисия. План-сметката за изборите се приема не по-късно от 55 дни преди изборния ден, уточняват законовите постановки от МС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай