Карадайъ: Модерните българи ще гласуват за нас

Има криза на демокрацията затова е ред на модерната демокрация, каза кандидатът за президент на ДПС

Карадайъ: Модерните българи ще гласуват за нас | StandartNews.com

Когато казваме, че ДПС е лидер в политиката, това не е просто фраза. Тя е изпълнена със съдържание. Преди 30 години ние докарахме демокрацията в България. И поставихме големите две национални цели ЕС и НАТО. Сега, при наличието на поредица от кризи, при разделението и в обществото, и в институциите, ние пак ще правим история. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който е и кандидат за президент.

Има криза на демокрацията затова е ред на модерната демокрацията. Щом в Европа не те питат коя ти е родината, какъв ти е етносът, каква ти е религията, значи и в България можем и трябва да избираме по европейските критерии – какви умения и какви идеи имаш, допълни той.

Нека бъдем като модерните европейци и да изберем по качествата президент и вицепрезидент, каза Карадайъ на предизборна среща в Ямбол. В нея участваха вицепрезидентът Искра Михайлова, президентът на АЛЕД Илхан Кючюк, зам.-председателят на ДПС Халил Летифов, евродепутатът Атидже Алиева-Вели и доц. Петър Чобанов, водач на листата на Движението в ямболски избирателен район.

Ние с г-жа Михайлова сме олицетворение на единството на нацията, категоричен бе Карадайъ. И продължи: „Сигурен съм, че за нас ще гласуват депесарите, защото са модерни. Но за нас ще гласуват и всички български граждани, които с достойнство искат да са модерни граждани на Европа”.

Президентът има роля за предлага обединяващи каузи, а не да влиза в партийните окопи и да виждаме как президент и премиер да си мерят генералските пагони, заяви Мустафа Карадайъ. И представи в Ямбол две от каузите, за които ще работят с Искра Михайлова. Първата е да достигнем тук и сега средните европейски стандарти на живот. Имаме цели, приоритети, програма за ускорено икономическо развитие, можем да го направим, категоричен бе Карадайъ.

Представяйки каузата на Искра Михайлова да отвори трудния диалог за демографската криза, Карадайъ припомни, че за последните 10 години 500 000 българи са напуснали Родината. По принуда - заради поминъка, защото за изминалите 12 години никой не е посочил цел, която ни обединявала, каза лидерът на ДПС. И допълни: „Освен неписаната и неизказана цел да се спасяваме поединично и да си търсим поминъка”.

Затова като стъпка за решаване на демографската криза предлагам втора обединяваща цел - безплатна и достъпна детска градина за всяко дете в България, каза още Карадайъ.

След 12 години модел на ГЕРБ се стигна дотам, че днес ямболската община Болярово няма банков клон. Можете ли да си представите това в 21 век? – съобщи доц. Петър Чобанов. И допълни: „С кои очи да кажем на хората: останете и живейте там. Не, това трябва да се промени. И затова аз като водач на листата и моите колеги заявяваме, че сме подготвени да променим това”. Чобанов бе категоричен, че за да се случат Планът за възстановяване и Зелената сделка, трябва държавност, а не погазване на Конституцията.

В 21 век имаме община, която няма банка. Това е абсурдно - защото нямало достатъчно хора, продължи  Искра Михайлова. И попита: А защо ги няма хората?

Вицепрезидентите досега говорят за българите в чужбина. Но защо те са там. Какво правим ние, за да се върнат, ако решат? Нека съберем силите и умовете в България и да решим какво да направим, че хората да избират да се връщат в България. Аз ще работя за това, заяви Михайлова.

Президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк съобщи, че всички сигнали за полицейски тормоз над граждани, принуждавани да подписват протоколи преди изборите, са в ръцете на европейския комисар по правосъдието. А у нас до дни идва делегация с евродепутати, които ще следят как се правят избори в България.

Халил Летифов разкри как партиите на промяна са извършили подмяна, като са уреждали служебно правителство, докато ДПС безрезервно даваше подкрепата си за кабинет след вота на 4 април. Но тези хора имат модератор, имат си своите господари. Оказа се, че това е президентът Радев, но той също си има модератор – кръгът „Капитал” и неговият главен мениджър Иво Прокопиев”, заяви Летифов.

Оказа се, че тези хора нямат интерес от редовно правителство, че нямат интерес от правила, от спазване на Конституцията и законите на страната, заяви още Летифов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай