Омбудсманът с препоръки до ЦИК

Хора с увреждания подават жалби относно изборите в неделя, разкри Диана Ковачева

Омбудсманът с препоръки до ЦИК | StandartNews.com

Хора с увреждания подават жалби до омбудсмана относно изборите в неделя. Това обяви Диана Ковачева, която отчете работата на Съвета за наблюдение на хората с увреждания.

„Събрахме доста жалби от хора с увреждания и това ми даде повод да се обърна към ЦИК с препоръка”, обясни Ковачева, предаде Нова.

По думите й има много жалби за това, че няма жестомимичен превод и субтитри в информационните материали относно машинното гласуване. Освен това няма достатъчно официална и достъпна информация в секциите на Брайл. Има притеснения, че не може в пълнота да бъде опазена тайната на вота на хората с увредено зрение.

Диана Ковачева е изпратила препоръки до ЦИК, а оттам са отговорили, че ще вземат предвид всички предложения.

През последната 1 година омбудсманът беше председател на Съвета за наблюдение на хората с увреждания. Ръководството му вече поема председателят на Комисията за защита от дискриминацията.

„Измина 1 година от председателството на Съвета от омбудсмана. Имаме удоволствието да предадем щафетата на КЗД. Приятно ми е, че днес ще можем да кажем, че наистина нещо сме свършили”, заяви Ковачева.

„Положителната новина на деня е за хората с дефинитивни увреждания. Като омбудсман повдигнах въпрос, по който има множество жалби. Тези хора досега трябваше на всеки 3 години да се явяват на ТЕЛК, за да доказват, че необратимото им състояние е останало без промяна. Министерството на здравеопазването предприема конкретни мерки за решаването на този проблем. Това решение е много важно”, коментира Ковачева. Тя обаче не може да каже конкретно какво е решено, защото няма официална информация.

Във вторник стана ясно, че повече хора с трайни увреждания ще получават пожизнен ТЕЛК. Новината обяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров след Националния съвет за тристранно сътрудничество. Промените в Наредбата за медицинска експертиза са предложени за разглеждане в сряда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай