Кой е ключът към печелене на изборите

Става въпрос за избирателната активност

Кой е ключът към печелене на изборите | StandartNews.com

Ключът към предстоящите парламентарни избори ще е избирателната активност. Лъвския пай на недоволните ще обере "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Президентска партия на парламентарните избори няма да има. Това заяви за Dir.bg социологът Димитър Ганев от "Тренд".

"Тъй като изборите са редовни, партиите нямат основния да са изненадани. Пандемичната ситуация обаче ще бъде голямо предизвикателство.

На новите партии като "Има такъв народ" и "Изправи се.БГ" вероятно ще им бъде по-трудно да изграждат структури именно заради Covid-19. Електоратите на ГЕРБ и ДПС изглеждат добре мобилизирани.

Проблеми са налични в БСП, заради нестихващата битка вътре - на ръководството с вътрешнопартийната опозиция. Това може да доведе до по-ниска ефективност на някои червени структури.

Коалиция, програмно/експертно правителство или трети и четвърти вариант. Всички с варианти са на масата. Не бих изключил никой. Дори бих добавил и възможност от предсрочни избори веднага след редовните, поради невъзможност да се състави кабинет.

Но най-вероятните сценарии изглеждат коалиция около ГЕРБ или около БСП. Без участието на двете големи партии не може да се мине. Как ще я нарекат тази коалиция - програмна, експертна или нещо друго, няма голямо значение.

Избирателната активност е ключът към тези избори. Доста европейски държави проведоха избори по време на тази пандемия. Общият знаменател между тях е един - по-ниска избирателна активност от традиционната.

В България на парламентарни избори средно излизат между 3 милиона и половина и 4 милиона или между 50% и 60% от всички гласоподаватели. Сега можем да паднем доста под тези числа.

Недоволство срещу управлението има, но въпросът е в каква степен този наказателен вот ще се реализира. Или по друг начин казано - дали тези хора ще излязат да гласуват.

Отново се връщаме към въпроса за избирателната активност. Иначе числата ясно сочат, че "Има такъв народ" на Трифонов е формацията, която ще вземе лъвския пай от протестния вот, каза Димитър Ганев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай