ГЕРБ: Увеличаваме средствата за висшето образование и науката

Това обяви просветният министър Красимир Вълчев

ГЕРБ: Увеличаваме средствата за висшето образование и науката | StandartNews.com

„Стара Загора и регионът трябва да бъдат център на технологично развитие и това е един от нашите основни приоритети. Работим през последните две години по различни конкретни дейности и днес вече има резултати, които дават увереност.

Убедени сме, че с обединяване на усилията на образователните институции, Тракийския университет и местните власти ще се постигнем целите си и това ще помогне за повишаване на доходите на хората от тази сфера, която придобива все по-голямо значение за българската икономика“ – заяви водачът на листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ – СДС в Старозагорски район Красимир Вълчев по време на заседание на Управителния съвет на новосъздадения Институт за устойчив преход и развитие в структурата на висшето учебно заведение в Стара Загора.

Той подчерта, че като министър на образованието и науката е работил със своя екип много интензивно през последната година за създаването на Института.

Министърът на образованието и науката подписа споразумение с ректора доц. д-р Добри Ярков по Националната научна програма „Интелигентно животновъдство“, която е на стойност 4,5 млн. лева. Средствата са от бюджета на МОН.

Красимир Вълчев посочи, че в резултат на провежданите политики от висшите училища и държавата, за последните 5 години двойно се е увеличила научната дейност и броят на чуждестранните студенти. Повишил се е делът на обучаваните студенти в педагогическите, инженерните, хуманитарните, медицинските и аграрните науки.

„Приоритетите ни за следващите 4 години са да увеличим средствата в сферата на висшето образование и в научната област. Ще работим за това държавата, общините и висшите училища съвместно да формулират основните политики и инициативи за развитие на регионите, така, че те да са от пряка полза за предприятията и за хората.

Заложили сме и програма за квалификация на преподаватели по дигитална креативност. Засилва се работата с информационни технологии и за програми, базирани на изкуствен интелект и подготовката на преподаватели за системата на училищното образование. Предвидено е да се осигурят допълнителни възнаграждения за научна дейност“ – обясни водачът на листата на ГЕРБ – СДС в Стара Загора Красимир Вълчев. Той посети и учебно-опитното стопанство на Тракийския университет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай