Спортни площадки и велоалеи в Самоков

Общината реновира училища и строи забавачки, купи модерна медицинска апаратура

Спортни площадки и велоалеи в Самоков | StandartNews.com
  • С. Ковачевци ще има нов дом за възрастни хора
  • Общината реновира училища и строи забавачки, купи модерна медицинска апаратура

Детски и спортни площадки, модерно оборудване в болницата, чисти и светли улици, нов път до курорта Боровец. Това е само част от голямата промяна на Самоков през последните 4 години. Градът се отличава с модерен, европейски блясък. 

Образованието е основен приоритет на кмета Владимир Георгиев. Тази година завърши проектът за енергийна ефективност в две училища - СУ "Отец Паисий" и СУ "Никола Велчев".

Паралелно с това бе ремонтирана сградата на общежитието. Така децата от други населени места, които искат да учат в спортното училище, ще имат една добра материална база за настаняване и образование. В проекта за саниране на Спортното училище са включени и спортната зала към него и столовата. Община Самоков ремонтира кухнята и закупи ново оборудване. Създаде общинско предприятие - "Детско, ученическо и обществено хранене", което започна да работи много добре. Чрез него се обезпечава храненето в училищата, детските градини и социалните домове. През последните години в четири училища се изградиха STEM кабинети. В бюджета на Общината се заделят средства за ремонти на училища. Извършен е основен ремонт на покрива на ОУ "Христо Смирненски" в с. Радуил, както и основен ремонт и саниране на ОУ "Васил Левски" в с. Ярлово. Обновени са спортните площадки в ПГ "Константин Фотинов", ОУ "Христо Максимов", ОУ "Митр. Авксентий Велешки" и НУ "Станислав Доспевски". В двора на СУ "Никола Велчев" бе изграден пъпм трак. 

Нови пристройки имат детските градини "Детелина" и "Зорница", с което се увеличи капацитета им.

Отделно общината построи и нова детска градина "Пролет 2" с пет групи. Извършва се модернизация на материалната база на градините, изградени са открити площадки за обучение по БДП в ДГ "Пролет", ДГ "Звънче", ДГ "Самоково" и ДГ "Зорница".

Инвестициите в сектор "Здравеопазване" са не по-малко. Община Самоков извърши ремонт на отделенията по кардиология, неврология, хирургия, детско и вътрешно. Ремонтира покрива на болницата.

Закупи апарати за хемодиализа, автоклав за отделението по хирургия и нов рентгенов апарат за отделението по "Образна диагностика". Освен сериозните инвестиции в ремонти и техника, общината отпуска стипендии за медицински сестри. Точно защото тези кадри са изключително търсени и ценни, ние направихме така, че вече над 20 медицински сестри работят в болницата, казва кметът Владимир Георгиев.

Най-големият квартал в Самоков - "Самоково",  който над 40 години не е благоустрояван, вече е изцяло обновен. Изградени са детски, спортни площадки, междублокови пространства, паркинги, има улично осветление. 

В града могат да се видят нови обществени пространства, тротоари и велоалеи, прекрасни цветни пространства и зелените площи.

С нов блясък греят градски и крайградски паркове. Благоустроена е Туристическата градина, лесопаркът "Ридо" - реновиран. 

Туризмът е следващият голям приоритет на общината. В курорта Боровец е рехабилитиран пътят Самоков-Бели Искър. Изградена е екопътека "Песако", с кътове за отдих, алеи за разходка, спортни съоръжения. 

Реализацията на ключови проекти предстои до края на годината. Първият от тях е изграждането на младежки център в общинската сграда в Четвърти квартал. Той предвижда мерки за енергийна ефективност и изграждане на асансьор за хората с увреждания. Одобрение чака проект за интериорен ремонт. 

По проект "Един подход - много решения. Модел за Интегрирано Развитие (МИР) в град Самоков", ще бъде изграден център за подкрепа. 

В сферата на социалните дейности предстои изграждане на дом за възрастни хора в сградата на бившето училище в с. Ковачевци. Тази практика ще бъде прилагана и при други общински сгради по селата.

Доспевската къща става възрожденско фотографско ателие

Синагогата в Самоков ще бъде възстановена като културен дом. Още една възрожденска къща - Доспевската, ще бъде възстановена и ще функционира като музей. Там бе направен ремонт на ВиК инфраструктурата, по проект бе закупено и обзавеждане. Ще бъде направена вертикална планировка на двора с изграждане на открита амфитеатрална сцена. Предстои да бъде открита и възрожденска експозиция, а в приземния етаж на Доспевската къща ще бъде оформено автентично възрожденско фотографско ателие, което ще кореспондира с паметника на първия български фотограф Анастас Карастоянов, който ще се намира в близост. Той също е вече изработен. Подготвя се пространството около него. 

Нови площади в селата

Нов парк ще има самоковското село Говедарци. Това е един от мащабните инфраструктурни проекти, които общината реализира в прилежащите й села. В Говедарци ще бъде изграден и туристически информационен център, чрез реновиране на къщата на Мара Малеева. На финален етап е и изграждането на Културен дом в с. Доспей, чрез ремонт на сградата на бившата здравна служба. Направени са изцяло  нови кметства в две села - Говедарци и Мала Църква. В пет други села - Шипочан, Горни и Долни Окол, Рельово и Гуцал сградите на кметствата са ремонтирани. Там хората ще могат да получават административно обслужване и няма да им се налага да пътуват до града. 

Сериозни инвестиции прави община Самоков в селата - изгражда водопроводи, ремонтира улици, благоустроява обществени и паркови пространства. Детски кътове и спортни площадки се правят навсякъде. С нови площади греят Маджаре, Райово, Марица, с общински средства са оправени площадните пространства в Мала Църква и Горни Окол.

През тази година приключи окончателно подмяна на водопровода в с. Продановци. Сега 4-5 села от всички 24 на територията на общината са със изцяло подменен водопровод. В още 10 села са поне с 80-90% сменен водопровод.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай