Спасяват 1600 души от опасно свлачище

Спасяват 1600 души от опасно свлачище | StandartNews.com

Благоевград. До 1 месец приключва укрепването на опасно свлaчище, което тормози повече от 2 години над 1600 жители на село Долно Осеново. В момента се извършва интензивна работа по спирането на земните маси, които отнесоха половината път до симитлийското селище и имаше реален риск да унищожат цялото шосе. А то е единствената връзка на местните хора със света. Кметът Бисер Сегменов увери, че всичко върви в срок и до 20-30 дни пътят ще бъде възстановен.

 

Коритото на реката вече е изместено и се изгражда подпорната стена, която да обезопаси пътния участък. Движението е затруднено, осъществява се само в едното платно, но това не притеснява жителите на Долно Осеново. „Страхът беше, докато не дойдоха багерите да спират пропадането на земните маси. Заради рушещия се път нямахме спокоен ден, но скоро всичко ще е наред. Много хора не смееха да минават с коли през компрометирания участък, а вървяха само пеш оттам", каза още селският управник.

 

В края на миналата година държавата най-сетне отпусна спешно средства за укрепване на свлачището. Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет осигури 161 375 лева за укрепителни дейности на пътната отсечка. Местните хора повече от 2 година алармираха за проблема и се молеха за пари.

 

Пълноводието на водостока от Рила планина при топенето на снеговете през пролетта на 2009 година подкопа основите на пътя и откъсна едното платно. Местната власт веднага уведоми отговорните институции за инцидента, тъй като с активиране на свлачището пътят стана потенциално опасен. Свлачището е на два километра от Долно Осеново и на километър от отбивката на главния път Симитли – Разлог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай