Съветник от Сливен: Конят е Мерцедесът на Балканите

Съветник от Сливен: Конят е Мерцедесът на Балканите | StandartNews.com

"Конят е Мерцедесът на Балканите, а вие искате да го забраните. Знаете ли, че 95% от каруците в Сливен са ромски, което означава, че забранявайки каруците, вие забранявате и конете". Това заяви от трибуната на общинския съвет в Сливен местният представител Руси Големанов. "Само дето не казвате забранено е движението на роми. Знаете ли, че във Виена сто метра с файтон, теглен от кон, струва 400 долара", попита риторично Големанов, който е от ромски произход.

Бурната дискусия се разрази във връзка с предложената от администрация нова наредба за обществения ред в Сливен. Тя предвиждаше забрана за движение на каруци в широкия център на града, както и край на всички видове тържества, нарушаващи обществения ред и спокойствието на гражданите.

Друга общинска съветничка Стела Костова пък заплаши, че ако наредбата се приеме, тя ще се обърне към Комисията за защита от дискриминация. В крайна сметка предложението не събра достатъчно гласове и бе отхвърлено от местните депутати. Така Сливен остана град с каруци, които няма да бъдат жълти и с черни номера, както предвиждаше проектът на наредбата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай