Протестиращи: Изсякоха 50 дървета от гората заради зоопарка в Пловдив

Протестиращи: Изсякоха 50 дървета от гората заради зоопарка в Пловдив | StandartNews.com

Близо 50 дървета, растящи в защитена местност, са изсечени до момента заради строителството на зоопарка в Пловдив. Това алармираха протестиращи пред бТВ по повод новата придобивка на града.

Зоологическата градина ще се простира на площ около 30 декара, съобщава бТВ. Природозащитниците и обикновени граждани уточняват, че не са имали време да сигнализират нужните институции, защото разбрали за строежа едва след започването му.

"Напук на всички изисквания разрешението за строеж не е публикувано на сайта на община Пловдив, нито пък придружаващата го оценка за въздействие върху околната среда. Дори в момента виждате липсващата информационна табела. Виждаме едно заграждение, един обект, задължителната информационна табела, на която пише номера на строителното разрешение, продължителност на обекта и т.н. просто липсва",обясняват хората, които за поредна сутрин се събраха на протест.

Стандарт Нюз припомня, че старият зоопарк на Пловдив затваря врати през 2008 година. Експертите са установили, че той не отговаря на европейските изисквания за отглеждане на животни. По-късно е решено да се изсече гората близо до него, за да се направи по-модерен зоопарк, съобразен с изискванията. Това обаче не се харесва на много пловдивчани, които смятат, че гората е белия дроб на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай