Професори умуват за спасяването на двамата миньори

Спешно прокопават нова галерия за акцията

Професори умуват за спасяването на двамата миньори  | StandartNews.com

Благоевград. Силен теч на кална маса спря спасителната акция по издирването на двамата затрупани миньори в рудник „Ораново" Николай Михайлов и Иван Лазаров. Това обяви във вторник след обяд областният управител на Благоевград Муса Палев.

Заради възникналия проблем, който застрашава живота на спасителите, в мината пристигнаха няколко професори от Минно-геоложкия университет начело с професор Михаил Михайлов. Те обмислят различни варианти за продължаването на спасителната операция и по-бързото намиране на двамата въглекопачи.

„Сигурно е, че няма да поемем и най-малкия риск за живота на хората, които вече 8 дни правят всичко по силите си, за да стигнат до двамата миньори. Трябва да гарантираме живота на спасителите. Възможностите са две – да се укрепи мястото, до което са стигнали спасителните екипи, или да се заобиколи встрани", допълни губернаторът Муса Палев.

Спешно правят нова спасителна обходна галерия в рудник „Ораново", за да стигнат до двамата затрупани миньори. Това реши комисията, в която са професори и доценти от Минно-геоложкия университет, експерти и ръководители на мината. Причината за прокарването на нова галерия е непрекъснатото стичане на кал и глина близо до лента „Б", не можем да рискуваме живота на спасителите, каза проф. Михаил Михайлов.

Той уточни, че има натоварване върху калните маси и това води до тяхното свличане в 64-та галерия. Уточняваме техническите параметри на новата галерия, целта ни е през нея да стигнем до лента „А", която е в края и се предполага, че в нея са двамата миньори, допълни професор Михайлов.

На 16 юли свличане на кал, скали и вода затрупа четирима миньори. Часове по-късно бяха открити загинали Христо Младенов и Асен Стойнев. Колегите им Николай Михайлов и Асен Стойнев са в неизвестност вече осми ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай