Нашенци, гърци и македонци почитат виното и любовта в Делчево

Нашенци, гърци и македонци почитат виното и любовта в Делчево | StandartNews.com

Благоевград. С международен конкурс за най-добро вино, с много веселие, песни и танци курортното селище Делчево ще почете наведнъж Трифон Зарезан и Свети Валентин.

 

Зимният празник 2 в 1 ще се проведе този уикенд /15-16 февруари/. В съботния ден ще е международната надпревара за най-качествено вино.

 

В битката за най-хубав течен еликсир ще участват десетки гърци от Драма и Халкидики, македонци от община Виница, както и много нашенци. Конкуренция ще им прави холандският предприемач Уилям Ван ден Берг, който в последните години вдигна 5 къщи за гости в Делчево. Коя от напитките на боговете ще спечели първото място, това ще реши компетентно жури. Сега местните винари са амбицирани да оставят наградата в селището и да се преборят с гърците, македонците и холандеца. В съботния ден ще се проведе и кулинарна изложба.

 

В неделя ще бъдат зарязани лозята в местността Баира от кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов. Поканени за ритуала са областният управител на гръцкия град Драма и кметовете на няколко гръцки селища край границата. След това на селския мегдан ще се извие голямо хоро. А от двата чучура на чешмата в центъра на Делчево ще потече не вода, а бяло и червено вино. За настроението на присъстващите ще се погрижат фолклорни състави от селата Ляски, Мусомища, Абланица, Брезница, както и самодейци от Гърция и Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай