Наш аниматор сънувал наградения си филм

Наш аниматор сънувал наградения си филм | StandartNews.com

„Аз вече бях решил да участвам в тазгодишния конкурс на сп. „Емпайър", мои приятели имаха успешен дебют преди 2 години, но се чудех какво да избера и една вечeр сънувах странен сън – шотландски гайдари с полички и идеята веднага узря в главата ми. Това сподели художникът Димитър Костадинов, един от авторите на анимационния 60-секунден римейк на култовия филм "Смело сърце" с Мел Гибсън. Идеен съавтор на краткия анимационен ескиз е куклената актриса Наталия Петкова. Суперкраткото филмче, всъщност такъв е и наслова на конкурса - „Да направиш за 60 секунди", бе клaсиран във финалната четворка измежду 750 филма във фиталния кръг на конкурса в края на март в Лондон. Римейкът имаше и своята българска премиера на международния кинофестивал „Златна липа" Стара Загора в понеделник вечер.
„Ние познаваме доста добре „Смело сърце" и за щастие успяхме да хванем логиката в самото начало и да я изведем до края - ключовия момент е , когато убиват бащата и той казва на сина си, че сърцето му свободно и той трябва да го следва", посочи художникът Костадинов. Той е завършил анимация в класа на Анри Кулев в Нов български университет.

„Не получихме предложение за откупка на римейка, на затова пък в Лондон на голям екран го видяха куп холивудски звезди като Ралф Файнс, Даниел Ратклиф, Саймън Фейс, имаше и представители на Дисни", не скриха задоволството си двамата автори. Засега те нямат нови общи идеи за бъдещето, но увериха, че ще продължвата да правят това, което обичат – Митко да рисуава, а Натали – да играе с куклите на сцената. Докато се роди наяве следващия им успешен проект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай