Музика, танци и мода в благоевградския музей

Музика, танци и мода в благоевградския музей  | StandartNews.com

Благоевград. Регионален исторически музей – Благоевград се включва за седма поредна година в европейската инициатива „Нощта на музеите и галериите". В събота бе удължено работното време – от 12:00 до 01:00 часа. За всички посетители достъпът до постоянната експозиция, временните и новооткрити изложби и интерактивната изложба „Музеен детски кът" е безплатен.

В 15:00 часа с кратка официална част във фоайето на музея започна специална програма, подготвена за най – малките гости. Показани бяха изработените костюми, накити и прически за конкурса "Модни тенденции от праисторията до средновековието", а също и демонстрация на едни от най-старите игри.

В 16:00 часа девойки от футболен клуб "Спортика" представят различни игри, в които ще се включат и много деца. Модулът "Открий ме в експозицията" ще стартира в 17:00 часа. Всеки, който намери липсващите елементи и сглоби правилно избрания модул, ще получи талон за безплатни посещения на Музеен детски кът.

Официалното откриване на „Нощта в музеите" ще е в 18:30 часа, по-късно ще бъдат наградени приятели и съмишленици на музея в дейността по опазване и популяризиране на културното, историческото и природно наследство.

Постановката „Не се гаси туй, що не гасне" на децата от актьорската школа на Младежкия театър ще предизвика аплодисментите на публиката. В 22:00 часа във фоайето на музея официално ще се представи изложбата „Дърворезба" на Петър Поповски. Сред произведенията му са картини, рисувани върху дърво, икони, пана с фолклорни мотиви, така и емблемите на най – големите футболни отбори в света. Негови творби има в Рилския манастир, в столичната църква „Успение Богородично" и в редица други църкви и манастири в страната.

Финалът на програмата ще дойде в 22,30 часа с „На хоро в музея". Танцьорите от танцов състав „Бобошевско веселие" ще помогнат на желаещите да навлязат в колоритния свят на българския народен танц чрез демонстрация на фолклорни хореографии и разучаване на стъпките на „Малешевско хоро".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай