Млади заралии откриват творческата година

Млади заралии откриват творческата година | StandartNews.com

Стара Загора. С клавирен концерт на две млади дарования - Николай Маринов и Васил Начев, в съпровод на оркестъра на Старозагорската държавна опера, ще започне творческата 2014-та в Града на липите. Мнозина сравняват малкият Николай без притеснение с гениалния Моцарт. Шестокласникът от пловдивското училище „Добрин Петков" има вече 15 първи награди от най-авторитетни международни конкурси в Европа, включително от Париж и Рим. В творческото си CV има и няколко самостоятелни концерта – в Одрин, в Брюксел и два концерта в Париж. Миналата година малкият вирутоз предизвика истински фурор на парижката гара Сен Лазар преди двата си концерта във френската столица. Зрители от спонтанно насъбралата се публика качват клипове с брилянтното му изпълнение на пиано в Youtube и то взривява от възторг социалните мрежи.

Васил Начев е студент в Кралския музикален колеж в Лондон в класа на световноизвестния руски пианист и педагог проф. Димитрий Алексеев и също има множество награди от национални и международни конкурси. Талантливият пианист е участвал в клавирни и камерни рецитали във Вашингтон, Болоня, Будапеща и други градове по света. През миналата година Васил е спечелили авторитетната награда на Фондация "Мартин Джоунс Мюзик" към Лондонски филхармоничен оркестър.

Клавирният концерт е идният петък в залата на Старозагорската опера и се реализира със съдействието на фондация "Миню Балкански", основана от големия мецант на изкуството проф. Минко Балкански, който от години живее в Париж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай