Мавзолей е новият исторически обект в столицата

В близост до Южния парк

Мавзолей е новият исторически обект в столицата | StandartNews.com

Новия исторически обект, който може да бъде видян в столицата е късноантичен мавзолей от ІV - V в. Той е втори археологически парк в София, съобщиха от Столичната община.

След откриването на "Западна порта на Сердика" за свободен достъп, софиянци и гостите на града ще могат да посещават и археологическия парк "Късноантичен мавзолей" близо до Южния парк в район "Лозенец", съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова:

"Довършихме археологическите проучвания, разкрихме и експонирахме културно-историческото наследство от Античността, което показва част от историята на нашия град. На място е оформен парк, стая за деца, информационен център на Музея за история на София и детска площадка."

 Мавзолеят е семеен състоящ се от пет помещения: триделно преддверие с вход, правоъгълно помещение с по една апсида на двете тесни страни и квадратно помещение с три саркофага. Общи външни размери: 19 х 21 м. Запазен на място с възможност за посещения. Датировката е от ІІ четв. на ІV – ІІІ четв. на V в.

Късноантичният мавзолей" ще функционира като филиал на Музея за история на София. Обектът ще работи ежедневно, с вход свободен.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай