Кой е най-слънчевият зимен курорт у нас

Интересни факти за него

Кой е най-слънчевият зимен курорт у нас | StandartNews.com

Зимният курорт Пампорово е ситуиран на 1650 м надморска височина, във вътрешността на Родопите, и в подножието на връх Снежанка. Ски курортът се намира на около 220 км от София, на 85 км от Пловдив, на 15 км от Смолян и на 10 км от Чепеларе.

Надморска височина на пистите варира от 1926 м до 1400 м, като курортът разполага с 55 км  38 км писти за ски бягане, обслужвани от 18 лифта с общ капацитет 13 000 души на час. 

През 2010 г. курортът беше определен за най-добрия в Европа за начинаещи скиори с най-доброто ски училище за сезон 2010/2011 от Neilson Active Holidays. 

Зимният сезон за каране започва през декември и свършва през април.  

Курортът дава възможност и за летен туризъм, като там се намира най-големият на Балканите парк за планинско колоездене. Той разполага с общо 15 обособени трасета с обща дължина от над 35 км, подходящи за всички възрасти и умения. 

На минути път от Пампорово се намират три от най-емблематичните родопски села - Широка лъка, Стойките и Гела. Първото е архитектурен и фолклорен резерват и се смята за рождено място на родопската песен. В землището на Стойките е открит сребърен медал от Първите олимпийски игри в Атина през 1896 г. Според историци, той принадлежи на местен жител. За Гела се смята, че е родното място на Орфей. 

Родопската кухня е една от най-популярните у нас. Едни от най-емблематичните й ястия са пататник (приготвя се с картофи), родопски клин (местната баница), марудници (родопските палачинки), както и смилянският боб, от който се правят както супи и салати, така и основни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Калоян
преди 5 месеца

Пампорово не е само най-слънчевия курорт, но и единствения който има отрицателна йонизация вэв въздуха.

Откажи