Кмет учи македонци и гърци как се зарязват лозя

Кмет учи македонци и гърци как се зарязват лозя | StandartNews.com

Благоевград. Открит урок по зарязване на лозя проведе кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов пред десетки гърци и македонци. Градоначалникът уверено взе ножиците в лозовите масиви на местността „Баира" край село Делчево. С този ритуал бе даден старт на втория ден на фестивала на виното и любовта в селището. Градоначалникът обясни подробно на гостите от Гърция и Македония как се зарязва лозе. После с хоро млади и стари стигнаха до селския мегдан, където продължи веселбата.

 

„Радващо е, че все повече хора от цялата страна, а и от съседните ни държави уважават този наш празник. Толкова много гости досега не е имало. А това показва, че сме на прав път. В събота имаше конкурси за течни еликсири и кулинарна изложба, днес е време за песни, танци и народни хора", каза кметът Москов. Домакинът, кметският наместник на Делчево Иван Панайотов, увери, че вино има за всеки до насита.

 

Дори от двата чучура на чешмата на мегдана в празничния неделен ден спря да тече вода, а плисна бяло и червено вино. Гостите се редяха на дълги опашки, за да опитат от течния еликсир.

 

„Вече идвам няколко години тук. Участвам в надпреварата за най-хубави вино и ракия. И не пропускам да се повеселя с приятелите си от България. Защото ние сме едно, няма какво да делим", сподели Петридис Христос, който спечели в събота конкурса за най-качествена бяла ракия.

 

За настроението на присъстващите се погрижиха фолклорни състави от селата Ляски, Мусомища, Абланица, Брезница, както и самодейци от Гърция и Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай