Експертен съвет даде зелена светлина на депото край Благоевград

Експертен съвет даде зелена светлина на депото край Благоевград | StandartNews.com

Благоевград. Висшият експертен съвет към Министерството на околната среда и водите одобри реализацията на проекта за изграждане на регионално депо за битови отпадъци край Благоевград. Това стана ясно на заседанието в сряда, на което присъства и кметът д-р Атанас Камбитов.

По този начин се слага край на спекулациите за качеството на проекта и се дава висока оценка на професионализма на експертите от общината, изготвили инвестиционното предложение. Работата по него стартира повторно от екипа на Камбитов в края на 2011 година. Висшият експертен съвет потвърди, че обектът ще е безопасен за околната среда. Специалистите подчертават, че депото „няма вероятност да окаже отрицателно въздействие върху природните местообитания", като предписват и конкретни мерки при изграждането му, за да не се замърси природата в района. Изграждането на регионалната система за управление на отпадъците, чиято приблизителна стойност е около 13 800 000 евро, ще предотврати налагането на санкции от Европейския съюз и последващото неколкократно увеличение на таксата за битови отпадъци на благоевградчани.

Справка показва, че до ноември 2011 година не са направени никакви постъпки от страна на община Благоевград за изграждане на депото. Поради тази причина от 4 години благоевградчани плащат отчисления за всеки тон отпадъци годишно, които в момента възлизат на 34 лева за всеки тон. Изчисленията на специалистите показват, че догодина отчисленията ще достигнат до 44 лева за тон отпадъци, ако не започнат дейностите по изграждането на депото. Сега единственият проблем за изграждане на депото е неговото финансиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай