7-ми ден търсят миньорите в "Ораново"

7-ми ден търсят миньорите в "Ораново" | StandartNews.com

Благоевград. Седми ден спасители не спират и за минута търсенето на двамата затрупани миньори под земята в рудник "Ораново". 42-годишният Николай Михайлов и 35-годишният Иван Лазаров са в неизвестност от миналия вторник, когато след 09,30 часа се срути огромна маса от кал, скали и вода в галерията, където работили.

Все още има надежда, че те са оцелели при тежкия инцидент в мината, в който загинаха колегите им Асен Стойнев и Христо Младенов. Николай и Иван са носели по шише вода със себе си. За последното денонощие са прокопани нови 7-8 метра. До края на галерията остават около 20 метра. Спасителите все още не са достигнали до мястото, откъдето се е изсипало калното свлачище.

Дано двамата миньори са в едно от двете разклонения, молят се колегите им. В спасителната акция участва минно - спасителният отряд от Бобов дол и специализираният отряд от Челопеч. Те са достигнали до зоната на кръст Б, където крепежът е силно разрушен. Възможно е това да е мястото, където е станал пробивът. Днес предстоят сериозни укрепителни действия, за да се гарантира животът на спасителите.

Двамата загинали миньори по наряд са били на разработка "Б", а двамата, които се търсят, е трябвало да бъдат на разработка "А". Това също дава надежда, че може да бъдат открити живи.

Земетресение с магнитуд 2,5 по скалата на Рихтер е регистрирано близо до Симитли. От началото на юни това е поредното земетресение с подобна сила в района. Наскоро шеф на рудника предположи, че фаталният пробив, при който загинаха двама миньори, а други двама още са в неизвестност, може да е предизвикан от земните трусове в региона.

"Около 8 метра са прокопали спасителните екипи в рудник "Ораново" през изминалото денонощие", заяви Муса Палев, областен управител на Благоевград, предаде Фокус. До края на тунела в рудника остават около 20 метра, където към този момент остават затрупани Иван Лазаров и Николай Михайлов. Палев уточни, че се работи нормално без някакви по-големи пречки или затруднения.

"Спасителните акции в рудник "Ораново", в която остават затрупани двамата миньори, са достигнали до т.нар „първи кръст" от галерията, което означава, че остават още 21 метра до края на тази галерия", е заявил кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Апостолов посочи обаче, че в района на „първия кръст" трасетата са били изцяло смачкани, което усложнява спасителната акция и е необходимо повече време за пробиване. "Трудно е да се каже колко време ще бъдат необходими за пробиването на тези 21 метра, тъй като в първите дни акцията вървеше с по-бързи темпове, а по-късно предвижването ставаше в порядъка на 3-4 метра", отбеляза кметът на Симитли.

"Крепежът около този кръст е силно нарушен и предполага, че това е заради падането на скалните късове. Предстоят сериозни крепителни дейности, преди да се продължи към галерия А, заради безопасността на хората", съобщи управителят на рудник "Ораново" Валери Манов пред бТВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай