Сряда,

Родни учени следят опасен астероид

От: Администратор -
2564
Родни учени следят опасен астероид
A
A
A

София. Български астрономи следят новооткрит опасен за Земята астероид. Небесното тяло е било засечено от центърът за малки тела в Слънчевата система в Харвард. Учените обявиха, че астероидът е приблизителен диаметър от 600 м. и е обозначен като 2013 NK4.

Има риск от сблъсък, поради което американският център за космически изследвания е призовал по специализираните си информационни канали астрономическите общества по цял свят да започнат наблюдения и да подпомогнат проследяването на астероида.

До момента изчисленията за неговото движение са все още много неточни, поради което NASA засега го квалифицира като застрашаващ Земята. За сравнение, астероидите, които в последно време преминаха близо до нашата планета са били многократно по-малки – от 10 до 60 метра.

Благодарение на българските научни наблюдения, проведени съвместно със студенти от Университетския център по космически изследвания и технологии към Софийския Университет както и тези на астрономите в САЩ и Австралия, е изчислена първоначалната орбита на небесното тяло.

Нашите учени следят и друг нов потенциално опасен обект, обозначен като 2013 NJ. Обсерваторията „Звездно Общество А79" е единствената на Балканския полуостров, която извършва наблюдения за нови астероиди застрашаващи Земята, в подкрепа на специализираните американските проекти.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички