Родни учени следят опасен астероид

Благодарение на българските научни наблюдения е изчислена първоначалната орбита на астероида

Родни учени следят опасен астероид  | StandartNews.com

София. Български астрономи следят новооткрит опасен за Земята астероид. Небесното тяло е било засечено от центърът за малки тела в Слънчевата система в Харвард. Учените обявиха, че астероидът е приблизителен диаметър от 600 м. и е обозначен като 2013 NK4.

Има риск от сблъсък, поради което американският център за космически изследвания е призовал по специализираните си информационни канали астрономическите общества по цял свят да започнат наблюдения и да подпомогнат проследяването на астероида.

До момента изчисленията за неговото движение са все още много неточни, поради което NASA засега го квалифицира като застрашаващ Земята. За сравнение, астероидите, които в последно време преминаха близо до нашата планета са били многократно по-малки – от 10 до 60 метра.

Благодарение на българските научни наблюдения, проведени съвместно със студенти от Университетския център по космически изследвания и технологии към Софийския Университет както и тези на астрономите в САЩ и Австралия, е изчислена първоначалната орбита на небесното тяло.

Нашите учени следят и друг нов потенциално опасен обект, обозначен като 2013 NJ. Обсерваторията „Звездно Общество А79" е единствената на Балканския полуостров, която извършва наблюдения за нови астероиди застрашаващи Земята, в подкрепа на специализираните американските проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай