Муза посети парламента

Събитията от ноември избра и коментира Исак Гозес

Муза посети парламента | StandartNews.com

Горещо започна този месец. 18 градуса по Целзий. Чудно време за работа сред цветята. И щатните градинар и тракторист на финансовото министерство веднага се хванаха за работа. В парламента, където цветята ухаят по-скъпо и обичат да артикулират от трибуната, внезапно се разнежиха. Посети ги музата. В резултат на това, в иначе строгата заседателна зала, се разнесе нежна екологично-патриотична рима:

"Калинка по калинка - вир,

сладка държавна служба - язовир."

Каква красота, точност и изящност на фразата. Таланти. Нищо общо с ретроградния класик Г.В.:

"Става ситуацията страшна

Появи се партия по-ящна!...

Песимизъм, кулинарен уклон и политическо късогледство. Абе, направо формализъм. Анатема.

Защото хората в парламента са съвестни и което е много достойно - не са алчни. Решиха, че парите, които се даряват на партиите, трябва да имат документ за произход. Нямат ли, ще ги върнат, ако ще да им са поднесени на чинийка, с декорирани в златно ръбове. Щом стане дума за намаляване на държавната субсидия обаче, а това се случи вече няколко пъти, в залата настъпва тишина. Така де. Много пари са това. Надиплени. Държавни. Законни. Безотчетни. Не е редно сам да си ги извадиш от джоба и да ги дадеш на някой, който дори може и да не е партиец. Така де, депутатите да не са благотворително дружество. Колкото и да ни се ще да сменим темата, пак да идем в духовното, не става. И следващото важно събитие, което се случи през месеца, бе свързано с пари. Докато тлъсти пачки пътували насам-натам, за да вършат богоугодното си дело, г-н Бисеров се отказа от всичките си постове. Сега вече е свободен човек, който от време на време се разхожда до следствието.

В края на ноември Мали Цари град стана чудо номер 1 на България и падна първият сняг. Всеки месец е хубав, казват, когато завърши добре.

Наш зет ходи на работа със самолет

Български зет ще ходи на работа с частния си самолет. Клийв Палмър спечели депутатско място в долната камара на австралийския парламент. Той обаче не иска да се мести в столицата. Милиардерът, женен за българка, ще изминава 1120-те километра от дома и Камбера със самолета си.

Извод: Мъже, има много сигурен и лесен начин да станете милионери. Достатъчно е да сте милиардери и... Да се ожените за българка. Засега г-н Палмър е успял само във второто. Но животът продължава.

Военни се командироваха на прет-а-порте в Париж

Шефове на военно дружество, работещо на загуба, си правили екскурзии да лъскавия моден форум прет-а-порте в Париж. Изпълнителният директор на "Интендантско обслужване" С.Н. и един от членовете на съвета на директорите две години поред са ходили командировка в Града на влюбените с държавни пари.

Извод: Похвално. Само в Париж истинският дизайнер може да свери часовника си с последните тенденции във военната мода. Само там той ще научи какво налага Лагерфелд по отношение цветовете на куртките, дължината на шинелите и силуета на фуражките. В шивалнята на танковия гарнизон в Сливен това е невъзможно.

Пияна жена наби полицай

40-годишна пияна жена наби полицай, който дошъл да спаси приятеля й. В 3,58 през нощта органите на властта се отзовали на адреса по сигнал за тормоз. На вратата обаче вместо жертвата с обиди и псувни униформеният бил посрещнат от дамата му. Докато се карали, изтерзаният любовник успял да избяга, а нежната му половинка ударила и нахокала полицая.

Извод: Тревога! Българските мъже са на изчезване. Унизени и смачкани. Със смешни заплати и размер на достойнството, пропорционален на тях. Има и още: Според статистиката само седем на сто от тях ходят на танци. На опашката сме в ЕС по този показател. Другото как да е, но да не ходиш на танци вече наистина е позорно.

Варненските палми гълтат по три бона

Всяка от екзотичните палми край морето изцежда по три бона на година за поддръжка от джоба на варненци. Близо 1,4 млн. лева са глътнали дърветата от хазната за пет години. Някои от тях са стрували по 4000 лева.

Извод: Не трябва да се упрекват вдъхновителите на този проект. Те вече са икономисали доста. Защото по цялата екваториална шир палмите си вървят заедно с маймуните. Представяте ли си какъв би бил масрафът, ако екзотиката бе комплектована според високите африкански стандарти.

А Достоевски в рая нищо не подозира

Пак парламентът. Мая Манолова и Десислава Атанасова влязоха в спор коя какво е чела от Достоевски. "Г-жа Манолова, покрай вашето следване в Русия вероятно сте се ограничили само до Манифеста на комунистическата партия. Надявам се поне да сте прочели Достоевски", заяви от трибуната герберката. "Г-жа Атанасова, чела съм Достоевски и съм чела и "Престъпление и наказание", и "Идиот".

Извод: Много са чели уважаемите дами. Хвала и поклон. И все пак се питаме: А защо не им личи?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай