Чуждата кръв носи чар и характер

Чуждата кръв носи чар и характер | StandartNews.com

Дори и капка чуждоземна кръв носи екзотика и изненади, твърдят спецовете в генеалогии, нумерологии и астрологии. А когато във вените на потомци от смесени бракове тече и ДНК в синьо, тогава става още по-вълнуващо. Хората, които са израснали между два езика и две култури, често са интересни, атрактивни, талантливи. В родния арт пейзаж има достатъчно доказателства за това.

Коканова има "фон" в родословното дърво

Невена Коканова, най-голямата дама в родното кино за всички времена, неслучайно излъчваше стопроцентов аристократизъм. В родословното й дърво присъства благородническото "фон" - нейната майка Елеонора е половин австрийка, която се омъжва за главния адютант на цар Фердинанд. Около Невена цял живот витаеше аура на изтънченост, на толерантност към всекидневните човешки грехове. Коканова никога не се изкуши да напусне родината си, въпреки че има близки роднини из цяла Европа. Дори когато остана вдовица, а Раде Маркович се разведе, тя нито за миг не спомена за възможността да се установи при старата си любов в Белград. А талантите на Невена наистина бяха впечатляващи. Тя не само играеше превъзходно, въпреки че нямаше тапия от ВИТИЗ, но и рисуваше прекрасно. Слухът й за класиката беше безпогрешен, грация съпровождаше всяка нейна стъпка не само пред камерите. А когато си отиваше от този свят, Невена прояви железния си характер - въпреки физическите страдания, въпреки че беше наясно със страшната диагноза.

Дедите на Баташов пият чай с батюшка цар

Хералдически знаци не липсват и в историята на руския род Баташови. Отражението им можеше да бъде разчетено без проблем в различните дарби на Андрей, роден в пределите на бившия Съветски съюз. Най-големият красавец на своята генерация свиреше на китара, пишеше стихове, пееше божествено, говореше три езика с лекота. На сцената беше перфектен. Киното не го оцени и не го използва. А той си беше българският Жерар Филип отвсякъде. Всъщност дедите на Андрей са не само дворяни, но и производители на стомана - въпреки че той никога не прояви и грам прагматичност. Предмети с фирмения знак на Баташови могат да се видят и досега в експозициите от разцвета на империята. Те снабдяват владетелите - от Петър Първи до династията Романови - със самовари и саби. Оръжието на честта беше сред любимите на Андрей. Не заради него обаче той стана рицар в Ордена на тамплиерите. Синята му кръв логично го отведе сред най-извисените. Може би и заради това Господ си го прибра преди три години навръх Андреевден.

Еврото е царица на патладжаните по албански

Кой може да направи патладжани по албански по-добре от Катерина Евро? Естествено, че актрисата и тв водеща е без конкуренция - не само в кулинарията, но и в умението да създава безкраен празник около себе си. Катето е от нежните феномени на соца - без да търка пейките във ВИТИЗ, е по-разтропана и по-играеща от доста красавици на своето поколение. Дали късметът идва от албанската й кръв, може само да се гадае. Факт е обаче, че при нея няма празно и винаги нещо й се случва - я в театъра (дори със самия Мариус Куркински), я в киното (15 филма за 15 години), я на малкия екран. Но албански не помни, живее със семейството си в Корча само до петия си рожден ден. Епосът обаче тръгва от София, където и завършва. Бащата на Катето идва в тукашната консерватория, завършва я и се залюбва с майка й - 18-годишна и много гласовита. След сватбата се местят в Албания, а Катето се сдобива и с брат. Но в един прекрасен миг резето хлопва по балкански и дори без Берлинска стена фамилията се разделя на две. И тъй като пощата е само едно от безнадеждните неща в този регион под небето, писмата се губят, а с тях постепенно и чувствата. През това време баща й, Ило Евро, става професор. Два пъти се опитва да се добере до България - но напразно. После се жени за втори път, а Катето "получава" нов брат и сестра. Но дълго не подозира за тяхното съществуване - докато не се озовава в Албания. Тогава разбира, че новите й роднини са истински нейни фенове, които са наясно с възходящата й кариера. Преди време из мрежата пък циркулираше текст от Раймонда, албанска дружка от чуждоземното минало на Еврото. Двете ходили в една и съща детска градина в Корча.

Щефи е галеното име на Колева

Стефания Колева се обръща на името Щефи, когато то идва от най-близките й хора. Тя е кръстена на баба си, австрийка с изумително чувство за елегантност - в стила и в живота. Именно тя възпитава бъдещата актриса в поведение и маниери. "Мама Щефи е моят гуру в модата", споделя ефектната дама, която умее не само да избира перфектни тоалети, но и да шие. Няма спор, че звездата от Народния и тв сериалите се отличава от доста свои колежки по много показатели. Стефания шеговито е споделяла, че в най-ранната си младост не е мислила за емиграция, въпреки че не са липсвали възможности. Сега обаче нещата от живота изглеждат по друг начин - щастливо семейство и доста роли в театъра и на екрана.

Линда Русева, която се прочу като барманката Цвета в "Седем часа разлика", говори, пише и превежда от няколко езика. В най-тежките години на така наречения безкраен преход тя изкарва хонорари като преводачка. Защото от малка борави с различни граматики и лексики, тъй като има баба германка. Северното обаяние на Линда без проблем сваля гарда на Велизар Бинев и Андрей Кулев - вече бившите й съпрузи.

Сашка Братанова има дядо белогвардеец

Страхотната Александра Братанова, която известно време напълно незаслужено беше оставена от добри хора в миманса, отново е във фокуса на прожекторите. След като беше върната в орбитата на масовата култура с ролята си на икономка почти злодейка в "Стъклен дом", се появи в същата позиция, но със знак плюс в "Къде е Маги?". Някъде по това време я поканиха да се превъплъти в жената, останала до последно до пророчицата Ванга. Както вече се знае, руският сериал "Вангелия" провокира противоречиви страсти. В него Сашка естествено говори на руски - езика на дядо си. Той е белогвардеец, който напуска окупираната от пролетариите Матушка Рус и се приютява в България. Той е истински юнак - почти двуметров. А баба й е дребна и винаги усмихната, разказва Сашка. Руснакът обаче умира скоро - когато майката на Братанова е едва на 11.

Съдбата на Сашка също е доста драматична. Може би защото миксът между два идентични славянски модела наистина води до неподозирани перипетии, особено когато са намесени българи и руснаци.

Още във втори курс във ВИТИЗ Братанова снима в "Петимата от Моди Дик" - качествен филм на нейния професор Гриша Островски, недостижим за напъните на доста днешни режисьори. Чаровното момиче буквално влетява в киното с "Момчето си отива". Людмил Кирков като истински маестро веднага разбира, че е попаднал на бъдеща звезда. Братанова за малко да се "панира" от Коканова, но преодолява стреса и разделя славата с Невена и Филип Трифонов. Разпределят я в Бургас, после акостира в театър "София" и Малък градски "Зад канала".

Абонирана е за киното - "Мандолината", "Сиромашко лято", "Дъщерите на началника", "Най-добрият човек, когото познавам", "Синята лампа", "Не си отивай!", "Два диоптъра далекогледство", "Реквием за една мръсница", "Пътят към София", "Сами сред вълци"... 20 филма за 20 години.

Голямата любов в нейната младост е Рашко Младенов, по това време женен за Маргарита Младенова. Близначките, родени от извънбрачната страст, като малки казват на Рашко "чичо", но цяла София знае, че им е татко - без Грети, разбира се. Всъщност именно тя режисира Рашко и Сашка в "Нека да е лято" на театър "София". По време на репетициите започва техният роман.

В един момент обаче Братанова е съкратена от "Зад канала" и остава без работа. Тя е изключително горда. До крайност - започва да продава билети в клаустрофобичен павилион. Отглежда момичетата си на кътни зъби, но с много любов. Едната завършва философия, другата - педагогика. Надежда и Вяра са се нагледали на безумията в арт гилдията и бягат от нея като дявол от тамян. Дипломират се задочно, за да помагат на семейното домакинство.

Сашка открай време гледа философски на живота - като истинска потомка на руски буржоа с пагони. За нея актьорлъкът е над всичко. Страданията не успяват да я извадят от равновесие, а само я стимулират и нахъсват. Умее по славянски да се наслаждава и на най-малките удоволствия, но никога не спира да мечтае за големите. Ходи по кастинги, без да се притеснява от младоците, а те и без това не могат да стъпят на малкия й пръст. А тя е ужасно пряма - винаги казва всичко в очите. И е готин инат. Когато оповестява мерака да кандидатства във ВИТИЗ, майка й първа я разубеждава. Анани Явашев също й казва, че от нея актриса надали ще излезе. Тя обаче успява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай